Το γένος Felis περιλαμβάνει όλους τους αγριόγατους καθώς και τις κατοικίδιες γάτες. Το αμερικανικό είδος πούμα είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος. Λέγεται και κούγκαρ. Έχει χρώμα γκρι σκούρο στη ράχη και ανοιχτό στη κοιλιά. Το πούμα δεν ξεπερνά σε ύψος τα 75 εκ. ως το επίπεδο των ώμων. Γεωγραφικά εξαπλώνεται από τον Καναδά μέχρι την Αργεντινή. Το πούμα κυνηγά από πιθήκους μέχρι πρόβατα. Γενικά όμως δεν είναι πολύ θαρραλέο και τρέπεται σε φυγή όταν συναντήσει ανθρώπους ή σκυλιά.
Ο λύγκας είναι αιλουροειδές που έχει το μέγεθος του πούμα. Βρίσκεται στην Ευρώπη, τον Καναδά, τη Σιβηρία και το Θιβέτ. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι μια μικρή τούφα από τρίχες, μήκους 4 εκ., στην άκρη των αφτιών του. Το πρόσωπό του πλαισιώνεται από φαβορίτες. Το τρίχωμα του είναι μακρύ, μαλακό μα διάσπαρτες κηλίδες. Έχει περίπου ύψος 60μ εκ. και ζυγίζει 35-40 κιλά. Είναι νυχτόβιο ζώο. Τη μέρα κρύβεται στα δάση και στους βράχους όπου είναι πολύ δύσκολο να φτάσει ο άνθρωπος. Μερικές φορές, τον χειμώνα ή το φθινόπωρο τον συναντάμε καθισμένο σε μια ψηλή πέτρα να ζεσταίνεται στον ήλιο. Ο λύγκας είναι αιμοβόρος. Μόλις αρχίζει να σκοτεινιάζει, ξεκινάει το κυνήγι. Πιάνει μικρά τρωκτικά όπως αρουραίους, ποντικούς, λαγούς αλλά επιτίθεται και σε μεγάλα ζώα όπως ελάφια, ζαρκάδια, αλεπούδες. Όταν συναντήσει κοπάδι από πρόβατα, μπορεί να κατασπαράξει πολλά από αυτά. Σ΄αυτό άλλωστε οφείλεται το γεγονός ότι ο άνθρωπος τον καταδιώκει χωρίς έλεος.
Ο λύγκας βρίσκεται σε ορεινές και δασωμένες περιοχές της Ευρώπης. Στην Ελλάδα αφθονούσε στα δάση μέχρι πρόσφατα. Το ανελέητο κυνήγι του και υποβάθμιση του οικοσυστήματος όπου ζούσε οδήγησαν στην προοδευτική μείωση του πληθυσμού και στην πιθανή εξαφάνισή του από τον ελλαδικό χώρο.
Το καρακάλ είναι συγγενής με το λύγκα. Έχει κι αυτός μια τούφα με μακριές τρίχες στις άκρες των αφτιών του που είναι μακριά, στενά και οξύληκτα. Το πεδίο εξάπλωσής του είναι από την Αφρική ως την Ινδία και συχνάζει σε ερημικές περιοχές όπου τρέφεται με μικρά ζώα και πουλιά.
Ο σερβάλ (τιγρόγατος) είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον λύγκα και τους αγριόγατους. Είναι κομψός και λυγερός, το κεφάλι του είναι κάπως μακρύ και πλατύ, τα αφτιά του είναι όρθια και μακριά, το τρίχωμά του έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο με μαύρες γραμμές και κηλίδες. Ο σερβάλ είναι αφρικανικό νυχτόβιο ζώο που τρέφεται με μικρά θηλαστικά και πουλιά.
Ο οσελότος είναι μικρότερος από τον σερβάλ και έχει ζωηρότερο χρωματισμό. Διαθέτει κι αυτός κηλίδες και μαύρες επιμήκεις γραμμές. Ζει στην Αμερική, από το Τέξας έως την Αργεντινή. Προτιμά όμως τα δάση του Αμαζονίου και κυρίως τις όχθες.
Ο μαργκάι είναι ένα άλλο αιλουροειδές, συγγενικό με τον οσελότο αλλά μικρότερου μεγέθους. Έχει πολύ ωραίο τρίχωμα και ζει στη Βραζιλία και τη Γουιάνα.
Ο ιαγουαρόντι είναι πιο μικρός σε μέγεθος, έχει μορφή κουναβιού και συναντάται κι αυτό στην Αμερική.
Η αγριόγατα της Ευρώπης βρίσκεται σε όλη την ήπειρο μέχρι και την Μικρά Ασία. Έχει ροζ μύτη, άσπρα μουστάκια και χρυσά μάτια και ζει στα δάση της Ευρώπης. Ο «γαντοφόρος γάτος» είναι ο πρόγονος της κατοικίδιας γάτας. Βρίσκεται στην Αφρική, την Αραβία και την Μικρά Ασία. Στην αρχαία Αίγυπτο το θεωρούσαν ιερό ζώο και κατάγεται μάλλον από τον αφρικανικό αγριόγατο ή γάτο της Νουβίας.