ART GALLERY

ΝΕΑ

 

 

 

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να ενημερώνεστε για ότι νέο υπάρχει σε εκδηλώσεις που συμβαίνουν τώρα και αφορούν στην τέχνη και τον πολιτισμό

 

Φθινόπωρο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες του Δημοτικού και για το Γυμνάσιο προσφέρει και φέτος το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκινούν στις 20 Σεπτεμβρίου για τα προγράμματα από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβριο 2010 και από 1η Δεκεμβρίου για τα προγράμματα από τον Ιανουάριο ως το Μάιο 2011.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Προηγούμενες Εκδηλώσεις
 


«Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010. Φωνές νερού μυριάδες»
7, 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2010

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχοντας στην επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010. Φωνές νερού μυριάδες» του ΥΠΠΟΤ. Σκοπός της δράσης αυτής ήταν να αναδειχθούν οι δεσμοί ανάμεσα στον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας και να τονιστεί η σημασία του νερού και οι ποικίλες διαστάσεις της αξίας του στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Οι εκδηλώσεις του ΜΒΠ απευθύνονταν σε μικρούς και μεγάλους και είχαν ως εξής:

«Το νερό στις πόλεις»: σχολικά τμήματα της Ε΄ δημοτικού ξεναγήθηκαν στις αίθουσες «Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία» και «Το βυζαντινό Κάστρο» του Μουσείου ανιχνεύοντας τη σχέση των βυζαντινών πόλεων με το νερό.

«Φωνές νερού μυριάδες»: ξεναγήσεις για τους ενήλικες επισκέπτες από αρχαιολόγους του Μουσείου με θεματικό άξονα το νερό

«Το νερό που κοιμάται»: «?το νερό, όταν κοιμάται, για να πιει κανείς, πρέπει πρώτα να το αναταράξει, να το ξυπνήσει, γιατί αλλιώς?»

Στην αίθουσα «Το βυζαντινό κάστρο» του Μουσείου ζωντάνεψαν παραδόσεις, θρύλοι και παραμύθια για το νερό. Την αφήγηση της Ανθής Θάνου με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Παναγιώτη Κούλελη παρακολούθησαν γονείς και παιδιά από 6 ως 12 ετών.

Έκθεση-προβολή ταχυδρομικών δελταρίων (καρτ-ποστάλ) της Θεσσαλονίκης (αρχές 20ου αιώνα) με θέμα την ύδρευση στον χώρο υποδοχής του μουσείου. Τα δελτάρια προέρχονται από το αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και από τους συλλέκτες J.-P. Grelois και A.Παπαϊωάννου.

Τέλος, οι επισκέπτες μπορούσαν στον χώρο υποδοχής να προμηθευτούν το θεματικό φυλλάδιο το οποίο παρουσίαζε τέσσερα επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου που σχετίζονται με το νερό.



Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
24, 25 & 26 Σεπτεμβρίου 2010

Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο

Με μεγάλη συμμετοχή του κοινού ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για τη διετία 2009-2010 είχαν ως θέμα τη μαγεία. Οι εκδηλώσεις του Μουσείου είχαν τον τίτλο : «Μαγεία και θρησκεία: θεοί, άγιοι και δαίμονες».

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν:

περιοδική έκθεση, «Μαγεία & θρησκεία: θεοί, άγιοι και δαίμονες» με αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στο διάδρομο μεταξύ αιθουσών 7 και 8.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

θεματικό φυλλάδιο με πληροφορίες για επιλεγμένα αντικείμενα που σχετίζονταν με το θέμα των φετινών εκδηλώσεων για όσους ενδιαφέρονταν να περιηγηθούν μόνοι τους τη μόνιμη έκθεση.

θεματικές ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου σε αντιπροσωπευτικά αντικείμενα με τον τίτλο «Μαγεία & θρησκεία: θεοί, άγιοι και δαίμονες».

Το Σάββατο και την Κυριακή οι επισκέπτες είχαν επίσης τη δυνατότητα να παίξουν σε ένα παιχνίδι ρόλων με τον τίτλο «Η μαγεία της πίστης» με την υποστήριξη της δημιουργικής ομάδας παιχνιδιών Gamecraft. Οι παίκτες, περιηγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου ως Βυζαντινοί πολίτες της εποχής, έλυσαν γρίφους, αποκάλυψαν κρυμμένα μυστικά σε αντικείμενα, συνομίλησαν με χαρακτήρες της εποχής και τελικά έλυσαν ένα μυστήριο.

Οι μικροί φίλοι του Μουσείου και οι γονείς τους παρακολούθησαν τη δραματοποιημένη αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με αντικείμενα, μάσκα και κούκλες με τίτλο «Ο κυνηγός και τα... πετειναράκια». Από την ομάδα 'Angelus Novus'. Ερμήνευσε η Γιάννα Μαμακούκα.