ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
 

 

 

 

Κεντρική
Ορολογία
Τεχνολογίες
Διάκριση
Ηλιακές Στέγες
Επικοινωνία

                                   Ηλιακές στέγες

                                                                                 Συχνές ερωτήσεις Χρήσιμα links

 

Η ηλιακή ενέργεια είναι καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιμη. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν ελέγχεται από κανέναν και αποτελεί ένα ανεξάντλητο εγχώριο ενεργειακό πόρο, που παρέχει ανεξαρτησία, προβλεψιμότητα και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία.

Τα φωτοβολταϊκά είναι μία από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες της νέας εποχής που ανατέλλει στο χώρο της ενέργειας. Μιας νέας εποχής που θα χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από τις μικρές αποκεντρωμένες εφαρμογές σε ένα περιβάλλον απελευθερωμένης αγοράς. Θεωρούνται τα ιδανικά συστήματα ενεργειακής μετατροπής καθώς χρησιμοποιούν την πλέον διαθέσιμη πηγή ενέργειας στον πλανήτη και παράγουν ηλεκτρισμό, που αποτελεί την πιο χρήσιμη μορφή ενέργειας.                          

Σε «χρονιά του ήλιου» αναμένεται να αναδειχτεί το 2011 για τη χώρα μας, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιώτες δείχνουν ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες είναι πολύ μεγάλο μετά και την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από τον Ιούλιο του 2009 έχει τεθεί σε ισχύ το επιδοτούμενο πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταϊκών σε στέγες, το οποίο απευθύνεται σε ιδιώτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η επιδότηση δίνεται με τη μορφή ενίσχυσης αγοράς της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και αποσκοπεί στη γρήγορη απόσβεση του συστήματος και την εξασφάλιση ενός σταθερού μηνιαίου εισοδήματος για τον καταναλωτή ως επιβράβευση για την παραγωγή και διάθεση πράσινης ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

                    Βασικά σημεία του προγράμματος   

  • Το πρόγραμμα αφορά ιδιώτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις (εγκαταστάσεις έως 10 KW).

  • Τα φωτοβολταϊκά συστήματα τοποθετούνται σε ταράτσες, στέγες ή στέγαστρα βεραντών των κτιρίων, καθώς και σε προσόψεις κτιρίων, σκίαστρα και βοηθητικούς χώρους.

  • Η ενέργεια που παράγεται πωλείται στη ΔΕΗ σε συγκεκριμένη τιμή για 25 χρόνια (55 λεπτά/kWh).

  • Τα έσοδα από την πώληση είναι αφορολόγητα, ενώ δε χρειάζονται άδειες και άλλες πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.