Ο Κόσμος των Κοκτέιλ

Ιστορικό

 

Η λέξη cocktail πρωτοεμφανίστηκε σε αμερικάνικο λεξικό το 1803 και υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για την προέλευσή της. Κάποιοι λένε ότι την περίοδο της χαρτοπαιξίας στα ποταμόπλοια του Μισισιπή, οι μεγάλοι νικητές φορούσαν ένα κόκκινο φτερό πετεινού (cock) και καλούνταν να φτιάξουν ένα ποτό-μίγμα όλων των αλκοολούχων ποτών που υπήρχαν πίσω από το μπαρ, που σερβίρονταν σε ένα ποτήρι που έμοιαζε με κοκοράκι και ανακατευόταν με ένα κουτάλι που έμοιαζε με την ουρά (tail). Aλλοι ισχυρίζονται ότι την περίοδο μετά την Αμερικανική Eπανάσταση, μια ζωηρή πανδοχέας μαγείρευε κοτόπουλα και μετά το δείπνο κερνούσε ποτά στολισμένα με τα φτερά από τις ουρές τους, ενώ οι Γάλλοι φώναζαν «Vive la cock tail»!

Οι πιθανότερες όμως εκδοχές είναι λιγότερο εντυπωσιακές. O Γάλλος Antoine Peychaud, ο οποίος άνοιξε το φαρμακείο του στη Νέα Ορλεάνη το 1790, χρησιμοποιούσε για μεζούρα των φαρμάκων μια αυγουλιέρα, coquetier (στα Γαλλικά). Η πιθανότερη όμως προέλευση της λέξης cocktail είναι από τη γαλλική λέξη coquetel, που ήταν το όνομα ενός μίγματος κρασιών. Εικάζετε ότι ο στρατηγός Lafayette που συμμετείχε και στον αγώνα κατά των Εγγλέζων στην Αμερικανική Eπανάσταση έφερε τη λέξη στην Αμερική όταν έφτασε στη Φιλαδέλφεια το 1777.

Στις αρχές του 1900 στα μπαρ των καλών ξενοδοχείων άρχισαν οι πρώτοι πειραματισμοί. Η καινούργια τρέλα εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη και το 1911 το Harry's New York Bar άνοιξε και στο Παρίσι, από τον Aμερικανό ιδιοκτήτη Harry MacElhone και αποτέλεσε το μέρος όπου αργότερα γεννήθηκαν αρκετά κλασικά κοκτέιλ, όπως το Bloody Mary. Τα περισσότερα cocktails δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, από θρυλικούς barmen που προσπαθούσαν να καλύψουν τη γεύση του φτηνού αλκοόλ με μίξεις ποτών και προσθήκες χυμών.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ήταν οι χρυσές εποχές για τα ποτά αυτά. Eτσι, το daiquiri αναφέρεται για πρώτη φορά το 1920 από τον Scott Fitzgerald στο μυθιστόρημά του «This side οf paradise», ενώ ο Dean Martin έπινε Dry Martini στις εμφανίσεις του με το Rat Pack. Για τα hangovers του Χέμινγουεϊ, δημιουργήθηκε το Bloody Mary στο Harry's Bar και αργότερα και το Papa Doble (διπλό daiquiri) στη Floridita στην Αβάνα. Ωστόσο, μετά τον B΄ Παγκόσμιο, υπήρξε μία πτώση στην κατανάλωσή τους. Από το 1960, με την καθιέρωση άλλων «ουσιών», η πτώση ήταν ραγδαία.

Τα τελευταία χρόνια, η μόδα επανήλθε δριμύτερη, με πολλά από τα διάσημα μπαρ της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου να έχουν ένα μενού ποτών πιο πολύπλοκο και από γενετικό κώδικα! Τα κοκτέιλ είχαν περισσότερα συστατικά και από χριστουγεννιάτικα κέικ(!) και ήταν τόσο γλυκά και πολύχρωμα από τη ζάχαρη και τους χυμούς, που δύσκολα διέκρινες το αλκοόλ. Με την κλασική καθυστέρηση που έρχονται όλες οι μόδες στην Ελλάδα, εμείς βιώνουμε την αναβίωση των πολύπλοκων κοκτέιλ τον τελευταίο χρόνο. Την εποχή, δηλαδή, που στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον κόσμο άρχισαν να επιστρέφουν στα κλασικά. Διάφορες παραλλαγές των Gin Fizz, Sidecar και Bellini κάνουν το comeback τους από το Μανχάταν μέχρι το Mayfair, φτιαγμένα με καλά bourbon, brandy, ρούμι και βότκες.