Η αρχή είναι το κείμενο από την ενότητα 3 του βιβλίου του μαθητή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου, στο μάθημα: «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα». Η μεταφορά των αρχαίων λέξεων στη Νέα Ελληνική, με ταυτόχρονη επισήμανση της στενής σχέσης τους είναι απαραίτητη, ώστε να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μιλούν μια μεταγενέστερη μορφή της γλώσσας, η οποία εξελίχθηκε σε συνάρτηση με τον πολιτισμό.
Το υλικό προορίζεται αρχικά για τους μαθητές της Α΄ Τάξης Γυμνασίου. Εξάλλου με βάση το κείμενο της ενότητας 3 από το μάθημά τους «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα», ξεκινά η περιήγηση των παιδιών στο χώρο και το χρόνο και με σημείο αναφοράς τα επαγγέλματα του Αρχαίου Έλληνα.
Στην πορεία όμως η περιήγηση αυτή εμπλουτίζεται και γίνεται αναφορά και στη σύγχρονη εποχή. Αυτό καθιστά ικανό το υλικό να χρησιμοποιηθεί και από τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας, στο οποίο υπάρχει ενότητα που αφορά στο επάγγελμα, την εξειδίκευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Τέλος και στο μάθημα της έκθεσης-έκφρασης στη Β΄ τάξη του Λυκείου, μπορούν αυτές οι πληροφορίες να βοηθήσουν τους μαθητές στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν το φαινόμενο της ανεργίας και της εξειδίκευσης, καθώς και το στοιχείο της διαχρονικότητας που παρατηρείται σε αυτά.