LIGHT ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ LIGHT ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Τα τελευταία χρόνια στην αγορά βλέπουμε όλο και
περισσότερα τρόφιμα “light” ή “διαίτης”. Πολλοί είναι αυτοί
που επιλέγουν να καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα στα πλαίσια μίας
υγιεινής διατροφής ή μίας δίαιτας για απώλεια βάρους.
Γάλα, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά Δεν είναι λίγες οι έρευνες που ενοχοποιούν τα γαλακτοκομικά για την παιδική παχυσαρκία. Μπορούμε, όμως, να δίνουμε στα παιδιά άπαχα γαλακτοκομικά; Καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους; Για παιδιά κάτω των δύο ετών οι διεθνής διαιτητικές συστάσεις είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα λιπαρά προκειμένου τα παιδιά αυτής της ηλικίας να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες για ταχεία ανάπτυξη, ιδιαίτερα του νευρικού συστήματος. Μετά το δεύτερο έτος μπορούμε να δίνουμε στα παιδιά μερικώς αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, όπως γάλα με 2% λιπαρά αλλά όχι πλήρως αποβουτυρωμένα όπως γάλα 0%. Μετά την ηλικία των 5 ετών και εφόσον υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση για την οποία ενδείκνυται η κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών μπορούμε να τα δώσουμε στο παιδί μας. Πόσο γάλα πρέπει να πίνουν: Άλλα παιδιά μπορεί να περάσουν ακόμα και μία ώρα συντροφιά με το καλαμάκι του γάλακτος και άλλα να ανοίγουν το ψυγείο και να το πίνουν σαν νερό. Τι από τα δύο είναι λίγο και τι πολύ; Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου είναι τουλάχιστον 800 mg. Δύο έως τρία ποτήρια γάλα ή γιαούρτι καθημερινά καλύπτουν τις ανάγκες ενός παιδιά, καθώς ασβέστιο περιέχουν και άλλες τροφές, η υπερκατανάλωση γάλακτος ανεβάζει τη χοληστερίνη και οδηγεί σε παιδική παχυσαρκία. Το γάλα είναι τροφή, όχι νερό. Αν, λοιπόν, δούμε ότι το παρακάνει ή ότι χορταίνει με το γάλα και δεν τρώει το κανονικό φαγητό του, μάλλον θα πρέπει να βάλουμε φρένο ακολουθώντας το σοφό «παν μέτρον άριστον». Με την αφαίρεση λίπους από το γάλα το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες διατηρούνται ενώ οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D μειώνονται. Η βιταμίνη D είναι βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για αυτό και πολλές γαλακτοβιομηχανίες προσθέτουν βιταμίνη D σε αποβουτυρωμένα τρόφιμα. Έτσι συνήθως δεν έχουμε μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά. |
|
|