Συνδυασμοί κρασιού και τυριών
Είναι σήμερα γενικά αποδεκτό ότι ένα καλό κρασί
μπορεί να αναδειχτεί άριστα συνοδεύοντάς το με ένα καλό τυρί.
Αλλά και το ανάποδο ισχύει: Το κρασί σίγουρα φέρνει στη
επιφάνεια, τονίζει και αποκαλύπτει γεύσεις των τυριών που αλλιώς
δε θα τις αντιλαμβανόμασταν ίσως.
Ο συνδυασμός κρασιού και τυριού έχει και δύο
ακόμη πλεονεκτήματα: Το πρώτο, την ταχύτητα αλλά και την
ευκολία της απόλαυσης. Δε χρειάζεται περίπλοκο μαγείρεμα
για ώρες ολόκληρες, απλά, λίγο καλό τυρί, λίγο καλό (επίσης)
ψωμί και ένα ποτήρι κρασί, και η ευχαρίστηση είναι άμεση. Το
δεύτερο, η εύκολη διατηρησιμότητα ΚΑΙ των δύο για
τουλάχιστον 4-7 ημέρες. Έτσι μπορούμε να επαναλάβουμε έναν
συνδυασμό που μας άρεσε. Όπως επίσης να κατευθύνουμε τη δοκιμή
μας με επίκεντρο το κρασί: Δύσκολα θα μαγειρέψουμε ένα
φαγητό για να το συνδυάσουμε με ένα κρασί που μας αρέσει, ενώ
εύκολα θα διαλέξουμε ένα τυρί που να ταιριάζει με το κρασί της
προτίμησής μας.
Ο πρώτος -και απλούστερος- κανόνας λέει ότι τα
περισσότερα τυριά ταιριάζουν καλά με λευκά κρασιά.
Αλλά και συνδυάζονται συνήθως τα "όμοια"
μεταξύ τους:
• Φρέσκα λευκά τυριά με φρέσκα λευκά κρασιά.
• Λιπαρά κίτρινα τυριά με πλούσια κόκκινα κρασιά.
• Ώριμα λευκά τυριά με ώριμα λευκά κρασιά.
• Παλαιωμένα κίτρινα τυριά με παλαιωμένα κόκκινα
κρασιά.
• Έντονα αλμυρά τυριά με όξινα λευκά κρασιά.
• Τυρί σαγανάκι με όξινα λευκά αρωματικά κρασιά.
Με αυτούς τους λίγους κανόνες, αρχίστε την τόσο
απλή και ευχάριστη δοκιμή.