Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

        

 

Αναμένονται πολλές περιβαλλοντικές αλλαγές...

1) Άνοδος της στάθμης της θάλασσας

     Καθώς αυξάνει η μέση θερμοκρασία του πλανήτη, αναμένεται άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της θερμικής διαστολής του νερού των ωκεανών και της τήξης των πάγων. Η άνοδος της στάθμης κατά μισό μέτρο τον επόμενο αιώνα, θα μπορούσε να απειλήσει πολλές από τις παράκτιες κοινότητες καταστρέφοντας το ένα τρίτο της συνολικής καλλιεργήσιμης γης και δημιουργώντας 50 εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες. Υπάρχουν πολλές χαμηλές παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Ολλανδία και η Ανατολική Αγγλία οι οποίες θα απειληθούν από μεγάλες πλημμύρες. Ορισμένα μικρά νησιωτικά κράτη, όπως οι Μαλδίβες θα κινδύνευαν κάποια στιγμή να καλυφθούν τελείως από νερό. Ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως η Σαγκάη, η Μπανγκόκ, η Νέα Ορλεάνη, η Αλεξάνδρεια, η Αγία Πετρούπολη και η Βενετία, απειλούνται ήδη από πλημμύρες. Όλες οι παραπάνω πόλεις βρίσκονται στις όχθες ή στις εκβολές μεγάλων ποταμών ή σε χαμηλά εδάφη λίγο μόλις πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Θα μπορούσε να συμβεί ακόμη μεγαλύτερη άνοδος της στάθμης της θάλασσας αν έλιωναν οι πάγοι των πόλων εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

2) Αλλαγή κλίματος Γης

Μετακίνηση των ζωνών βροχοπτώσεως, από τον ισημερινό προς το βορρά και ερημοποίηση του κάτω τμήματος της εύκρατης ζώνης Οι αλλαγές στη θερμοκρασία και τον καιρό θα μεταβάλλουν τη συχνότητα και την ένταση των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε δάση, της ξηρασίας, των τροπικών κυκλώνων, των πλημμύρων, των κατολισθήσεων και των παράκτιων διαβρώσεων. Οι καταστάσεις αυτές εν συνεχεία θα προκαλέσουν την αύξηση της συχνότητας ων θανάτων, των τραυματισμών αλλά και ποικίλων επιπτώσεων στην υγεία που σχετίζονται με κοινωνικές αναταραχές, αναγκαστική μετανάστευση και εγκατάσταση σε αστικές παραγκουπόλεις.

 

3) Συνέπειες στη γεωργία

Η μεταβολή του κλίματος θα μπορούσε να επηρεάσει τη γεωργία εξαιτίας τόσο των μακροπρόθεσμων μεταβολών στα οικοσυστήματα όσο και της πιθανής αύξησης της συχνότητας και της έντασης ακραίων φαινομένων: κύματα καύσωνα, ξηρασία, πλημμύρες, κυκλώνες και επιδημίες ασθενειών και επιδρομές εντόμων στα φυτά. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να μεταβάλει τις τοπικές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις - δύο από τις σημαντικότερες παραμέτρους της γεωργίας. 
Παράλληλα, η μεταβολή του κλίματος θα επέτρεπε την εμφάνιση νέων ειδών και συνδυασμών παρασίτων για τα φυτά. Οι θερμότερες και υγρότερες συνθήκες θα ενίσχυαν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων (μούχλας) στις αποθηκευμένες τροφές, συνεισφέροντας στην αλλοίωσή τους και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία. Επίσης, θα σημειωθούν εξαφανίσεις σε πολλά είδη ζώων και φυτών.

Πίσω