Swing - άρουμε ;

 

        Κεντρική Ιστορία Είδη χορού Επικοινωνία

 

 

 

Τί είναι το Lindy Hop Swing;

Tο lindy hop είναι ο αυθεντικός χορός swing του ‘30 και ‘40 που ξεκίνησε στο Χάρλεμ της Νέας Υορκης. Διαφέρει από το αυστηρό και περιοριστικό ballroom swing αφού είναι περισσότερο αυτό που αποκαλούμε street dance ή free style. Πέρα από τα βασικά του βήματα είναι ένας πολύ αυτοσχεδιαστικός και παιχνιδιάρικος χορός.

Πώς ξεκίνησε;

Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 στην Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο club Savoy του Harlem το οποίο κατακλυζόταν κάθε βράδυ από ένα ενθουσιώδες κοινό, κυρίως αφροαμερικανών, που ξεσάλωνε με τους ήχους του swing των θρυλικών jazz masters και των big bands. Με επιρροές από το charleston, το tap και το jazz dance, το lindy hop (ή swing ή jitterbug) καθιερώθηκε ως ο πιο δημοφιλής αμερικανικός χορός από το ’30 ως το ’50 όταν τα σκήπτρα πλέον έλαβε το συγγενές rock'n'roll. (διάβασε περισσότερα εδώ)

Το Swing σήμερα...

Μετά την αναβίωση του swing την δεκαετία του ’90, σήμερα το lindy hop απαριθμεί εκατοντάδες ομάδες από παθιασμένους lindy hoppers ανά τον κόσμο. Διοργανώνονται μαθήματα, workshops, ανταλλαγές, παραστάσεις, διαγωνισμοί και κυρίως μεθυστικές βραδιές διασκέδασης από ατελείωτο lindy hop. Όλα αυτά πάντα με οδηγό την εξαιρετική μουσική των ξεσηκωτικών big bands του Glen Miller, Duke Ellington, Cab Calloway αλλά και των σαγηνευτικών crooners όπως Frank Sinatra, Perry Como κ.α.