Η σοκολάτα ταιριάζει με τον καφέ που ενισχύει τη γεύση της. Με τη βανίλια, το ρούμι γιατί την εξευγενίζει. Με τα αμύγδαλα που της δίνουν ευχάριστη υφή, με το ουίσκι, τη μέντα που της προσθέτει βρετανικό αέρα και με το πορτοκάλι.

 

Διαλέγουμε

Σοκολάτα πλούσια σε κακάο όχι λιγότερο από 43% και όχι περισσότερο από 50%.

Για να γεμίσουμε ένα γλυκό προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα τη μισή ποσότητά της σε κρέμα γάλακτος. Έτσι έχουμε ένα μίγμα πιο κρεμώδες και μαλακό.

Για να γλασάρουμε ένα γλυκό με σοκολάτα αντικαθιστούμε την κρέμα γάλακτος με μαλακωμένο φρέσκο βούτυρο και λίγο μέλι. Όταν προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα κρέμα γάλακτος καλό είναι προηγουμένως να την έχουμε χτυπήσει σε σαντιγί. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πιο ελαφρύ.

Το γκλάσο σοκολάτας το ρίχνουμε ζεστό στο κέντρο του γλυκού και το αφήνουμε να τρέξει στην επιφάνεια και στα πλάγια του γλυκού χωρίς να το αγγίξουμε, για να σκεπαστεί ομοιόμορφα και εντελώς.

 

Πως διατηρούμε τη σοκολάτα

Επειδή η σοκολάτα φοβάται την υγρασία και τη ζέστη, την διατηρούμε σε ξηρό μέρος με σταθερή θερμοκρασία (μεταξύ 15 και 18 βαθμών C) και μακριά από μυρωδιές. Την αφήνουμε στο χαρτί της συσκευασίας της και αν έχουμε χρησιμοποιήσει ένα κομμάτι και έχει σχιστεί την τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.

 

Το λιώσιμο της σοκολάτας

Η σοκολάτα λιώνει καλύτερα και πιο γρήγορα όταν είναι τριμμένη ή σπασμένη σε μικρά κομματάκια.

Λιώσιμο σε απευθείας φωτιά. Πολλές φορές η συνταγή μας θέλει να λιώσουμε τη σοκολάτα μαζί με ένα υγρό όπως γάλα, κρέμα γάλακτος η βούτυρο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε κατσαρολάκι με βαρύ πάτο απ’ ευθείας πάνω στη φωτιά, η οποία πρέπει να είναι χαμηλή. Ανακατεύουμε συνεχώς και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά όταν λιώσει η σοκολάτα.

Λιώσιμο σε μπεν μαρί. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι και αυτό μέσα σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό πάνω σε χαμηλή φωτιά ακόμα κι αν έχουμε προσθέσει βούτυρο ή κρέμα. Ανακατεύουμε τη σοκολάτα με ξύλινη κουτάλα ή πλαστική σπάτουλα μέχρι να λιώσει εντελώς.  

Λιώσιμο στο φούρνο. Την βάζουμε κομματιασμένη σε πυρίμαχο σκεύος και την λιώνουμε για μερικά λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 110ο.  Την βγάζουμε πριν λιώσει εντελώς και την ανακατεύουμε μέχρι να ρευστοποιηθεί.