ΚΕΙΚ

 

Σοκολατένιο κέικ ψυγείου

Βραστό κέικ

Ατομικά σοκολατένια κέικ

 

 

 

 

 

Σοκολατένιο κέικ ψυγείου

 

Υλικά για 6-8 άτομα

260 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια

½  φλιτζάνι γάλα εβαπορέ

290 γραμμ. μπισκότα digestive θρυμματισμένα

100 γραμμ. φουντούκια καβουρντισμένα και αλεσμένα

2 αυγά

Για το γαρνίρισμα

50 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί με 2 κουταλιές βούτυρο

25 γραμμ. λευκή σοκολάτα λιωμένη

φρουί γκλασέ

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπισκότα με τα φουντούκια. Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μίγμα σε μια φόρμα μακρόστενη του ψωμιού που έχουμε προηγουμένως καλύψει με λαδόκολλα βουτυρωμένη. Στρώνουμε καλά την επιφάνεια. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 12 ώρες. Αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε μια πιατέλα, ξεκολλάμε το λαδόχαρτο και αλείφουμε την επιφάνεια του αλλά και τα πλάγια με τη λιωμένη σοκολάτα και γαρνίρουμε με τη λευκή λιωμένη σοκολάτα και τα φρουί γκλασέ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βραστό κέικ

 

Υλικά

1 πακέτο φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη

5 αυγά

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 βανίλιες

11 κουτί κακάο 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

½ φλιτζάνι μπράντι

 

Εκτέλεση 

Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 φλιτζάνι νερό, το κακάο, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τις βανίλιες. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο ανακατεύουμε καλά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά. Κρατάμε ένα φλιτζάνι γεμάτο από το μίγμα και στο υπόλοιπο ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τα αυγά. Ανακατεύουμε ζωηρά με τον αυγοδάρτη ή στο μίξερ. Ρίχνουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένη φόρμα καλυμμένη με λαδόχαρτο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 20-25 λεπτά. Όταν ψηθεί το χαράζουμε σε φέτες και ρίχνουμε από πάνω το φλιτζάνι με το ωμό μίγμα βουτύρου που έχουμε κρατήσει κατά μέρος, αφού προηγουμένως ανακατεύουμε σε αυτό το μπράντι. Αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε το κέικ από τη φόρμα τραβώντας προς τα πάνω το λαδόχαρτο. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε το λαδόχαρτο. Γαρνίρουμε αν θέλουμε με λίγη σαντιγί και κερασάκια και πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης ανάλατα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ατομικά σοκολατένια κέικ

 

Υλικά για 4 άτομα

200 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα

3 αυγά

80 γραμμ. ζάχαρη

50 γραμμ. βούτυρο

1 κουταλιά αλεύρι

 

Εκτέλεση

Λιώνουμε τα 100 γραμμ. σοκολάτας σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε ζωηρά. Ρίχνουμε το 1/3 του μίγματος σε 4 ατομικές φόρμες και αλευρωμένες. Βάζουμε από πάνω από ένα πλακάκι σοκολάτας (των 25 γραμμ.) και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο για 10-12 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε και σερβίρουμε.