ΣΑΛΤΣΕΣ

 

 

 

Σάλτσα σοκολάτας

 

Υλικά

100 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

1 ½ κουταλιά μέλι

150 γραμμ. ζάχαρη άχνη

1 πρέζα άρωμα βανίλιας

40 γραμμ. βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού δυνατό καφέ

½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό καυτό

 

Εκτέλεση

Σ΄ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τον καφέ, τη σοκολάτα, το μέλι, την άχνη ζάχαρη, το βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και την βράζουμε για 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Τη σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.

 

 

Σάλτσα σοκολάτας με μπράντι

 

Υλικά

250 γραμμ. πικρή σοκολάτα σε κομματάκια

1 κουταλιά μπράντι

300 γραμμ. κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά στιγμιαίο καφέ

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε την κρέμα μαζί με τον καφέ σε κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση ρίχνουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μίγμα μια κρέμα λεία και ομοιογενής. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπράντι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τη σάλτσα κρύα η ζεστή πάνω από αχλάδια, παγωτό, προφιτερόλ, εκλέρ κ.λπ.