ΤΟΥΡΤΕΣ

 

Μπλακ φόρεστ

Τούρτα σοκολάτας με μήλα

 

 

 

 

Μπλακ φόρεστ

 

Υλικά για 10 άτομα

Για το παντεσπάνι

6 αυγά 200 γραμμ. ζάχαρη

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλιτζάνι κακάο

115 γραμμ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο

Για τη γέμιση

4 κουταλιές κιρς λικέρ

2 ½ φλιτζάνια κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

½ κουταλάκι εσάνς βανίλιας

680 γραμμ. βύσσινο κομπόστα

 Για το γαρνίρισμα

ξύσμα σοκολάτας

σαντιγί

βύσσινα 

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια στο μίξερ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο πάνω από το μίγμα και το ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα προσεκτικά.

Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 23 εκ. περίπου, τη σκεπάζουμε με λαδόχαρτο, το βουτυρώνουμε και ρίχνουμε το μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 18-20 λεπτά. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.

 Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ξεκολλάμε το λαδόχαρτο και κόβουμε το παντεσπάνι σε τρεις δίσκους οριζόντια.

Χαράζουμε την επιφάνεια και στους τρεις δίσκους με μια οδοντογλυφίδα σε παράλληλες γραμμές κάθε 2,5 εκ. περίπου σε όλο το μήκος τους και τους ποτίζουμε με το λικέρ. Χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγί. Όταν αρχίσει να πήζει ρίχνουμε την άχνη και τη βανίλια. Όταν πήξει αλείφουμε τον ένα δίσκο και μοιράζουμε στην επιφάνεια τη μισή κομπόστα βύσσινο.

Σκεπάζουμε με το δεύτερο δίσκο, αλείφουμε κρέμα και μοιράζουμε την υπόλοιπη κομπόστα. Σκεπάζουμε με τον τρίτο δίσκο και αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα την επιφάνεια και τα πλαϊνά. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα πλαϊνά και την επιφάνεια του γλυκού. Στολίζουμε με ροζέτες κρέμας σαντιγί και βύσσινα.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  

Τούρτα σοκολάτας με μήλα

 

Υλικά

Για τη βάση

180 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

200 γραμμ. βούτυρο

4 κρόκους

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

9 ασπράδια

4 κουταλιές μπράντι

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για τα μήλα  

2 μήλα

2 ξυλαράκια κανέλα

2 φλιτζάνια νερό

½ φλιτζάνι ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη βάση. Χτυπάμε καλά το βούτυρο. Προσθέτουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την προσθέτουμε στο μίγμα των κρόκων μαζί με το μπράντι και το αλεύρι.

Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε προσεκτικά μέσα στο σοκολατένιο μίγμα. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 22 εκ. περίπου. Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και ρίχνουμε το μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 40 περίπου λεπτά.

Βράζουμε στο μεταξύ το νερό και τη ζάχαρη για 5 περίπου λεπτά και ρίχνουμε μέσα τα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα μαζί με το ξύλο κανέλας. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν.

Όταν ψηθεί το γλυκό το αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς και το γαρνίρουμε με τα μήλα και ξύλα κανέλας.