Το εμπόριο και η γραφή

 

Το εμπόριο αναπτύχθηκε στη Φοινίκη. Πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια, οι Φοίνικες έκαναν μεγάλες εμπορικές ανταλλαγές. Κι επειδή οι ανταλλαγές αυτές γίνονταν από τόπο σε τόπο και σε μακρινές αποστάσεις, έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να συνεννοούνται μεταξύ τους. Η ανάγκη τούς έκανε να βρουν αυτόν τον τρόπο: τη γραφή. Η ανακάλυψη της γραφής πρέπει να τοποθετηθεί σε βαρύτητα πλάι σε αυτή της φωτιάς. Σήμερα είναι επιβεβαιωμένο ότι η εμφάνιση της γραφής τοποθετείται πολύ πριν από τα ηρωικά χρόνια των ομηρικών επών (8ος-7ος αιώνας π.Χ.). Αυτό μαρτυρούν οι 2.000 περίπου επιγραφές που ανακάλυψε ο Μπλέγκεν στην Πύλο, οι οποίες χρονολογούνται από τον 15ο ή 14ο αιώνα π.Χ. Πρόκειται για ένα γνήσιο ελληνικό αλφάβητο, το οποίο ονομάστηκε Γραμμική Β και αφαιρεί τα πρωτεία από το φοινικικό αλφάβητο.

Στην αρχή η γραφή ήταν ιδεογραφική· για παράδειγμα, όταν ήθελαν να μιλήσουν για βόδια, ζωγράφιζαν το κεφάλι ενός βοδιού. Από αυτά τα ιδεογράμματα εξελίχθηκε σιγά σιγά το αλφάβητο.

Η γραφή, όμως, χρειαζόταν και ειδικό υλικό, όπου να χαράζονται τα ιδεογραφικά σχήματα στην αρχή, τα γράμματα αργότερα. Τα πρώτα χρόνια χάραζαν πάνω σε πέτρες, αλλά και το χάραγμα ήταν δύσκολο και η μεταφορά του «γραμμένου» μηνύματος πιο δύσκολη. Οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι χρησιμοποιούσαν τούβλα για να γράφουν επάνω.  Μα και αυτά ήταν βαριά. Έπειτα, άρχισαν να χρησιμοποιούν τομάρια ζώων, φύλλα από πάπυρο και, τέλος, ύστερα από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, το χαρτί που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Κίνα.

 

Επάνω