ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ (που έχουν αλλάξει τη ζωή μας...)

 

1. Η εφεύρεση του κινητού τηλεφώνου

 

Το πρώτο κινητό Motorola DynaTAC 8000XΘεωρείται ως η πιο σύγχρονη εφεύρεση. Το πρώτο κινητό εφευρέθηκε πριν από 25 σχεδόν χρόνια. Φυσικά δεν είχε τη μορφή που έχει σήμερα.

Το 1972 ο εφευρέτης της κινητής τηλεφωνίας, Αμερικανός Μάρτιν Κούπερ, δούλευε στη Motorola στο Σικάγο και ανέπτυξε ένα τηλέφωνο χωρίς καλώδια, με το οποίο μπορούσε κάποιος να τηλεφωνήσει παντού.

Το υβριδικό αυτό κινητό τηλέφωνο ήταν 33 εκατοστά, τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα, και ζύγιζε ένα κιλό, βαρύ και ασήκωτο.

Η δε μπαταρία του έφτανε για συνδιαλέξεις το πολύ 20 λεπτών. Επομένως δεν ήταν καθόλου εύχρηστο. 

Ο Μάρτιν Κούπερ, 72 ετών σήμερα, δηλώνει ότι επρόκειτο για μια ανάγκη, ανάγκη να απελευθερωθεί αυτός και όλοι μας από τα ενοχλητικά καλώδια του τηλεφώνου: «Η ανάγκη είναι η μητέρα κάθε εφεύρεσης. Είχα την ιδέα τον Δεκέμβριο του 1972».

Η εφεύρεση κόστισε 4.000 δολάρια και επισήμως ονομαζόταν Dynatec 8000.  

Σιγά σιγά η ιδέα της μαζικής του παραγωγής επηρέασε τη βελτίωσή του, τόσο στις λειτουργίες, όσο και στο μέγεθός του.

Έτσι έχουμε πια τις σημερινές εύχρηστες και απαραίτητες συσκευές σε όλους μας.

Στην ερώτηση τι τον ενοχλεί ακόμη στην κινητή τηλεφωνία που χρειάζεται βελτίωση, ο εφευρέτης του πρώτου κινητού απαντά: «Οι χρήστες»!

Και διευκρινίζει: «Είναι αρνητικό μέχρι σήμερα να μην έχουμε μάθει ακόμη πώς μπορεί κανείς να τηλεφωνεί ευγενικά».

Μάλλον έχει δίκιο. Ακόμη και στα πολιτισμένα έθνη το κινητό τηλέφωνο έχει καταντήσει μία από τις καθημερινές ενοχλήσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες ή το χειρότερο η χρήση του είναι πολλές φορές αιτία δυστυχημάτων.

 

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!  Το κινητό τηλέφωνο δεν είναι τόσο αθώο. Θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο, γιατί μπορεί να έχει πολλές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Για να πειστείτε, δείτε το ακόλουθο βιντεάκι.

 

 

      

 

 

 

2. Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

 

Με τον όρο Internet εννοούμε ένα σύνολο από μέσα (προσωπικοί υπολογιστές, μεγάλα υπολογιστικά συστήματα, εκτυπωτές κ.λπ) που συνδέονται μεταξύ τους με διαύλους επικοινωνίας. Το Internet στην πραγματικότητα είναι ένα διαδίκτυο αφού συνδέει μικρότερα δίκτυα πολλών χωρών. Το 1958 το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας δημιούργησε ένα τμήμα "Advanced Research Projects Agency" – ARPA. Σκοπός ήταν να δημιουργήσει νέες τεχνολογίες. Tο 1968 δημιουργείται το ΑRPAnet" ένα δίκτυο υπολογιστών. Πρόσβαση στο δίκτυο είχαν τα πανεπιστήμια και χρησιμοποιούταν για την επικοινωνία μεταξύ των επιστημόνων. Επί 20 χρόνια ήταν το ίντερνετ (ελληνικά διαδίκτυο) ένα δίκτυο από ακριβούς και τεράστιους σε όγκο υπολογιστές. Το 1989 αυτό άλλαξε και το ΑRPAnet έπαψε να υπάρχει και το ίντερνετ ήταν γεγονός. Σήμερα είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό από όλο τον κόσμο. Προϋποθέσεις που απαιτούνται για το σερφάρισμα στο ίντερνετ είναι ένας υπολογιστής, ένα modem και μια τηλεφωνική γραμμή.
Το διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική τεχνολογία του 21ου αιώνα. Η ανάπτυξή του είναι ραγδαία και σήμερα έχει περίπου 200.000.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο.

 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ