ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                    

 

 

 

Γιορτή ντομάτας στην Ισπανία

 

Σε 120 τόνους τομάτας ''κολυμπάει" το χωριό Μπουπόλ στην περιοχή της Βαλένθια στην ανατολική Ισπανία με αφορμή την παραδοσιακή γιορτή της τομάτας, που βυθίζει κάθε χρόνο το χωριό σε έναν κόκκινο χείμαρρο. Περίπου 35.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημαρχείου, πήραν μέρος στον μεγάλο τοματοπόλεμο από τον οποίο, παρά το μεγάλο του μέγεθος, οι απώλειες ήταν μικρές: μια νεαρή κοπέλα υπέστη κάταγμα στο πόδι, όταν γλίστρησε πάνω στο παχύ στρώμα τοματοπολτού που κάλυπτε το έδαφος του χωριού.

Βάσει της παράδοσης στις 9.00 ώρα το πρωί (12.00 ώρα Ελλάδος), έξι φορτηγά γεμάτα τομάτες κατηφόρισαν τον κύριο δρόμο του χωριού ως την κεντρική πλατεία. Μόλις τα μέλη της εορταστικής επιτροπής ξεφόρτωσαν τα ''πυρομαχικά'', άρχισε ο πόλεμος. Δύο ώρες αργότερα, αφού το τεράστιο φορτίο είχε εξαντληθεί, όπως άλλωστε και οι ''μαχητές'', πυροσβέστες και εθελοντές άρχισαν τον καθαρισμό του χωριού. Την ίδια ώρα οι μετέχοντες στην τοματομαχία κατέβηκαν στο ποτάμι του χωριού για να κάνουν ένα μπάνιο σε ένα από τα 300 ντους που είχε τοποθετήσει ο δήμος.

Ο θρύλος λέει ότι η παράδοση της γιορτής της τομάτας στο χωριό, που προσελκύει πολλούς τουρίστες, ξεκίνησε τη δεκαετία του '40, όταν μια ομάδα φίλων που έτρωγε στην πλατεία του χωριού άρχισε να ''παίζει'' τοματοπόλεμο.

 

 

 

Μεσαιωνικό έθιμο στη Βαρκελώνη

 

Στη Βαρκελώνη τον Μεσαίωνα είχαν ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο έθιμο: την τελετή του παγωνιού. Τη μέρα των Χριστουγέννων ο βασιλιάς έπαιρνε μέσα σε μια χρυσή πιατέλα ένα ψητό παγώνι, που θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια φαγητά, και το μετέφερε στην τραπεζαρία. Τον ακολουθούσε σ' αυτήν την πομπή ένα πλήθος από ευγενείς, υπηρέτες και σωματοφύλακες.

Στην τραπεζαρία μέσα βρισκόταν η βασίλισσα. Ο βασιλιάς της πρόσφερε το παγώνι για να το μοιράσει σε όλους τους παρευρισκόμενους. 'Όσοι δέχονταν την εξαιρετική αυτή τιμή, ήταν υποχρεωμένοι να ορκιστούν μπροστά στην ομήγυρη ότι θα προσπαθήσουν ν' ανδραγαθήσουν στον πόλεμο.