Αρχική
 


 

Δάση


Ανακύκλωση


Δραστηριότητες


Συνδέσεις

 

 

 

Ανακύκλωση

   Η ανακύκλωση είναι μια κυκλική διαδικασία. Το πρώτο βήμα γίνεται από εμάς τους καταναλωτές, που συγκεντρώνουμε χωριστά από τα άλλα σκουπίδια τα άχρηστα υλικά. Έπειτα η δημοτική αρχή, οι εθελοντές ή άλλες εταιρίες μαζεύουν τα υλικά. Ύστερα η βιομηχανία από το παλιά υλικά θα φτιάξει καινούργια. Τέλος, ο κύκλος κλείνει πάλι με εμάς τους καταναλωτές που τα αγοράζουμε και τα χρησιμοποιούμε ξανά. Βάζοντας στη ζωή μας την ανακύκλωση σώζουμε πολλά δένδρα κι άλλους φυσικούς πόρους και κάνουμε οικονομία στο νερό και στο ρεύμα.

Χαρτί

   Χρειάζονται πολλά χρόνια για να μεγαλώσει ένα δέντρο και να γίνει χαρτί. Χρειάζονται πολλά δάση για να φτιαχτεί το χαρτί που χρησιμοποιούμε. Σκέψου πόσο χαρτί χρησιμοποιείς! Μπορείς όμως να το ανακυκλώσεις! Κάθε χαρτί που ανακυκλώνεται σημαίνει και ένα λιγότερο δέντρο που κόβεται από τα δάση. Σημαίνει λιγότερη ενέργεια για να κάνουμε το δέντρο χαρτί, άρα λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και λιγότερο όγκο σκουπιδιών. Το χαρτί ανακυκλώνεται σε εργοστάσια που το κομματιάζουν και το λιώνουν ώσπου να γίνει πολτός. Ύστερα από αυτόν τον πολτό ξαναφτιάχνουν χαρτί.

Γυαλί

   Το γυαλί φτιάχνεται από άμμο. Το γυαλί ανακυκλώνεται σε εργοστάσια όπου το κάνουν μικρά κομματάκια, το λιώνουν και το ανακατεύουν με καινούργιο γυαλί.

Αλουμίνιο

   Το αλουμίνιο είναι μέταλλο που παράγεται απ’ το βωξίτη, πέτρωμα της Γης. Αν εξακολουθήσουμε όμως να το σπαταλάμε, δε θα υπάρχει αρκετό στο υπέδαφος.  Εάν ανακυκλώναμε όλα τα κουτιά αλουμινίου, θα χρειαζόμασταν 2,5 εκατομμύρια λιγότερα δοχεία απορριμμάτων! Το αλουμίνιο ανακυκλώνεται σε εργοστάσια όπου το λιώνουν και το ξαναχρησιμοποιούν για να φτιάξουν διάφορα υλικά από αλουμίνιο.

Πλαστικό

   Το πλαστικό είναι φτιαγμένο από έναν από τους πιο πολύτιμους θαμμένους θησαυρούς της Γης – το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο βρίσκεται στο υπέδαφος εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια αλλά κάποτε θα τελειώσει!  Όταν το πετάμε στα σκουπίδια, κάνει πάνω από 300 χρόνια να διαλυθεί! Η ανακύκλωση του πλαστικού δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό χρησιμοποίησέ το  μόνον όταν σου είναι απαραίτητο.

 


 

 

 

 

 

Σκουλή Νικολίνα
ΑΜ: 9981200900232