CINEMApedia.gr

Κεντρική Η Εξέλιξη Ελληνικό Cinema Ξένο Cinema Επικοινωνία

 

 

 

Δεκαετία ΄60 Προσωπικότητες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Creator: Kaleli Katerina

 

Ελληνικός Κινηματογράφος

 

  • Ο Ελληνικός κινηματογράφος άρχισε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα .

  • Μέχρι το 1940 είχαν γυριστεί περίπου 35 ταινίες .

  • Η άνθηση του άρχισε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο , με 4 - 7 ταινίες το χρόνο μέχρι το 1950  και σταδιακά η παραγωγή αυξήθηκε μέχρι τις 60 ταινίες το 1960.

  • Η " Χρυσή Εποχή " του ελληνικού κινηματογράφου ήταν από το 1960 μέχρι το 1973 φτάνοντας μέχρι τις 97 ταινίες το χρόνο ( με μέσο όρο τις 80 ταινίες το χρόνο).

  • Από το 1974 μέχρι σήμερα η παραγωγή κυμαίνεται σε πολύ μικρότερα επίπεδα από 10 ταινίες μέχρι 40 ταινίες το χρόνο.  

   

   28 Νοεμβρίου 1896: Γίνεται η  πρώτη προβολή κινηματογραφικών εικόνων στην Αθήνα , σ' ένα μαγαζί της στοάς Κολοκοτρώνη.

 1897: Την άνοιξη ,  στην Αθήνα προβάλλονται οι πρώτες κινηματογραφικές απόπειρες (ολιγόλεπτες ταινίες σε μορφή "journal"). Η κινούμενη εικόνα προκαλεί ζωηρές αντιδράσεις και το θέαμα γίνεται μόνιμο θέμα συζήτησης.

 1906 : Οι αδελφοί Γιαννάκης και Μίλτος Μανάκια αρχίζουν να κινηματογραφούν στην περιοχή της Μακεδονίας και ο Γάλλος κινηματογραφιστής Λεόνς γυρνά τα πρώτα επίκαιρα από τους "μεσο-ολυμπιακούς" της Αθήνας (τους ανεπίσημους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας).

 1907: Ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος της Αθήνας και αρχίζουν να δημιουργούνται παντού πολλές ειδικές αίθουσες προβολών οι οποίες συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου που συρρέει για να γευτεί το νέο θέαμα.

 

 

Ο Φιλοποίμην Φίνος γεννημένος στην Κάτω Τιθορέα της Λοκρίδας μαγεμένος από τον χώρο του θεάματος , παρόλο που σπουδάζει νομικά δεν εξασκεί ποτέ το επάγγελμα, το 1939 πουλάει όλα του τα υπάρχοντα ώστε να διεκδικήσει το όνειρο του. Ιδρύει στο Καλαμάκι τα "Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο". Κατόρθωσε να δημιουργήσει και να αναθρέψει το σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο. κατασκεύασε το πρώτο ηχοληπτικό μηχάνημα στην Ελλάδα , γύρισε την πρώτη έγχρωμη και στερεοφωνική ταινία , έπλασε σταρ και πετυχημένους σκηνοθέτες και τεχνικούς . Το 1957 μεταφέρει τα κινηματογραφικά στούντιο στην οδό Χίου, και τότε αρχίζει να διαγράφεται η ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου. Ως κληρονομία  άφησε 138 ταινίες ,παρακαταθήκη για τις νέες γενιές κινηματογραφιστών, παραμύθια που θα ξεφυλλίζουμε ξανά και ξανά, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη , τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, την Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, την Σαπφώ Νοταρά , τον Αλέκο Αλεξανδράκη, την Τζένη Καρέζη, τον Λαμπρό Κωνσταντάρα ,την Γεωργία Βασιλειάδου κ.α. Η ειρωνεία , ένα τόσο δα κουτί αρχίζει να φθείρει τον κινηματογράφο. Ο ίδιος μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στην μεγάλη οθόνη και στο όνειρο του.