CINEMApedia.gr

Κεντρική Η Εξέλιξη Ελληνικό Cinema Ξένο Cinema Επικοινωνία

 

 

 

Κινητοσκόπιο Κινημ.Μηχανές Στάδια Ταινίας Είδη Ταινιών Η Μετάβαση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Creator: Kaleli Katerina

 

Στην Αμερική  το 1980 ο εφευρέτης Thomas Edison, πνεύμα ανήσυχο, ανακάλυψε τον φωνόγραφο, ως επόμενο  στόχο του έθεσε να φτιάξει μια  συσκευή που θα κατέγραφε ταυτόχρονα ήχο και  εικόνες. Το πρώτο βήμα σε αυτό ήταν το "κινητοσκόπιο".

 Ένα μηχάνημα που θα αποτελούσε την πρώτη μηχανή προβολής εικόνας και ήχου ταυτόχρονα.  Ήθελε να συνδυάζει την κίνηση εικόνων καρέ καρέ  μαζί με  τους ήχους  του φωνογράφου που είχε φτιάξει. Ο ίδιος δημιούργησε και το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο το Black Maria. Ωστόσο η υπόθεση του κινηματογράφου δεν ολοκληρώθηκε από τον Edison καθώς ο ίδιος δεν ενδιαφέρθηκε να εξελίξει το κινητοσκόπιο έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προβολής μίας ταινίας και η παρακολούθηση της από πολλούς θεατές, το κινητοσκόπιο έδινε την δυνατότητα μόνο σε έναν θεατή να παρακολουθεί την προβολή μιας ταινίας  .

 

 

 Μια οικογένεια με παράδοση στην κατασκευή φωτογραφικών πλακών, άρχισε τη δική της            ενασχόληση με τα ζητήματα της κινούμενης εικόνας.  Ο πατέρας Antoine Lumières ανάμεσα στα εκθέματα στην μεγάλη έκθεση του Παρισιού το 1894, είδε το κινητοσκόπιο του Edison. Αγόρασε ένα και το πήγε στους δυο γιούς του.                              

 Η ιδέα για μια μηχανή λήψης και προβολής μαζί σε φιλμ και η δημιουργία μιας ταινίας που θα προβάλλεται σε μια μεγάλη οθόνη για να μπορούν να τη δουν πολλοί θεατές δεν άργησε να έρθει από τους αδερφούς Lumières. Οι αδερφοί Lumieres εφηύραν τον κινηματογράφο ( cinematographe) που αποτελούσε μια φορητή κινηματογραφική μηχανή, λήψεως , εκτύπωσης και προβολής ταινιών.