ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ενδιαφέρσου! Ανακύκλωσε! Σώσε τον πλανήτη!

Κεντρική
Τι είναι ανακύκλωση
Ανακυκλώσιμα προϊόντα
Που ανακυκλώνω
Σημασία και Οφέλη
Ανακύκλωση Προϊόντων
Εταιρείες ανακύκλωσης
Φροντίζω το περιβάλλον
Επικοινωνία

 

 Η ανακύκλωση του γυαλιού....

Επειδή το γυαλί δεν αποσυντίθεται στη φύση πρέπει να το ανακυκλώνουμε. Οι τρόποι ανακύκλωσης είναι δύο:

  • Ο πρώτος είναι η επαναχρησιμοποίηση των μπουκαλιών.

  • Ο δεύτερος τρόπος αφορά τα μπουκάλια που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και τα διάφορα άλλα γυάλινα αντικείμενα. Αυτά συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους και σε επόμενη φάση μεταφέρονται σε κέντρα συγκέντρωσης όπου γίνεται ο διαχωρισμός του γυαλιού ανάλογα με το χρώμα του (άσπρο, πράσινο, μπλε, καφέ). Μετά το γυαλί θραύεται σε μικρά κομματάκια (το υαλόθραυσμα) και καθαρίζεται από ξένες ουσίες (καπάκια, χαρτιά, πλαστικά κλπ). Τα υλικά που μπορούν να μαγνητιστούν (όπως για παράδειγμα τα καπάκια) απομακρύνονται με ισχυρούς μαγνήτες. Τα ελαφριά αντικείμενα (χαρτιά, ελαστικά προϊόντα, κλπ) απομακρύνονται με αέρα που φυσάει στην επιφάνεια της μεταφορικής ταινίας που μεταφέρει το υαλόθραυσμα. Η απομάκρυνση άλλων υλικών γίνεται με το χέρι. Στη συνέχεια το γυαλί πλένεται με νερό για να απομακρυνθούν οι οργανικές ενώσεις, κυρίως σάκχαρα. Τέλος το υαλόθραυσμα οδηγείται στον κλίβανο τήξης για να κατασκευαστεί και πάλι γυαλί.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα γυάλινα απορρίμματά μας;

  • Να μην αγοράζουμε προϊόντα μιας χρήσης και ειδικά προϊόντα σε πλαστικές συσκευασίες.

  • Όποτε μπορούμε να αγοράζουμε τρόφιμα και ποτά χύμα και όχι συσκευασμένα.

  • Να προτιμούμε τις επιστρεφόμενες γυάλινες φιάλες για αναψυκτικά, ποτά, γάλα, κλπ και να τις επιστρέφουμε στο προμηθευτή όταν αδειάσουν. Οι φιάλες αυτές δεν χρειάζεται να μπουν στο κάδο ανακύκλωσης.

  • Να επιστέφουμε τα γυάλινα δοχεία που περιέχουν φάρμακα στο φαρμακείο όταν αδειάσουν.

  • Να μην πετάμε διάφορα γυάλινα σκεύη ή διακοσμητικά, που δεν χρειαζόμαστε, αλλά να τα διαθέτουμε για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή να τα πουλάμε σε μαγαζιά που τα ανακυκλώνουν.

  • Να μην πετάμε ποτέ γυάλινα δοχεία στο δρόμο ή στην ύπαιθρο. Είναι πολύ επικίνδυνα για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα.

 

 

Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ανακύκλωση Μετάλλων Ανακύκλωση Πλαστικού

Created by Moschou Maria