ποικιλιεσ ελιασ

Κεντρική
ΜΙΚΡΟΚΑΡΠΕΣ
ΜΕΣΟΚΑΡΠΕΣ
ΑΔΡΟΚΑΡΠΕΣ

 

 

 

 

ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ ΤΣΟΥΝΑΤΗ ΛΙΑΝΟΛΙΑ ΛΑΔΟΛΙΑ

ΜΙΚΡΟΚΑΡΠΕΣ

 

1.  ΚΟΡΩΝΕΪΚΗ

Γνωστή και ως ψιλολιά, λιανολιά, κρητικιά κλπ.  Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία σε όλη την Ελλάδα.  Θεωρείται ως η πιο παραγωγική από τις λαδολιές.  Είναι δέντρο ύψους 8-15 μέτρων, με φύλλα λογχοειδή, τα νεώτερα πλατύτερα των ενήλικων, μυτερά.  Παρουσιάζει πάρα πολλές τοπικές παραλλαγές, που διαφέρουν στο μέγεθος των φύλλων και των καρπών.  Ο καρπός γενικά είναι μαύρος ή μαύρος-μωβ, όταν είναι ώριμος, και μικρού μεγέθους.  Η ποικιλία αυτή αντέχει στην ξηρασία και άλλες κλιματικές αντιξοότητες, ακόμη και στην εγκατάλειψη.  Το λάδι της θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας.  Περιεκτικότητα σε λάδι στον καρπό κατά μέσο όρο 18-22%.

ΠΕΝΝΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ - 22 Ιανουαρίου 2010