Μεσολόγγι

Κεντρική
Επάνω
Μεσολόγγι
1η Πολιορκία
2η Πολιορκία

 

Μεσολόγγι

Πόλη της δυτικής Στερεάς, πρωτεύουσα του νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας και της ομώνυμής του επαρχίας.

Αποτελεί ιστορικό δήμο καθώς στην πόλη διαδραματίστηκαν μερικές από τις πιο δραματικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι δύο Πολιορκίες και η Έξοδος του Μεσολογγίου.

Iδρύθηκε τον 13ο αιώνα από Δαλματούς πειρατές πάνω σε τρεις νησίδες, που αργότερα ενοποιήθηκαν. Το όνομά του προέρχεται από τη Δαλματική λέξη messo-langi που σημαίνει λιμνοχώρι. Το Μεσολόγγι άρχισε να αναπτύσσεται χάρη στο εμπόριο ψαριών και στο στόλο του που ναυπηγούνταν σε τοπικά ναυπηγεία. Αρχικά ανήκε στους Βενετούς και το 1770 περιήλθε στους Τούρκους.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το Μεσολόγγι ήταν κέντρο παιδείας με την ίδρυση της Παλαμαϊκής Σχολής το 1760. Το Μεσολόγγι μπήκε στον Αγώνα στις 20 Μαΐου του 1821 με πρωτεργάτες τον Φιλικό Αναστάση Παλαμά και τον οπλαρχηγό του Αράκυνθου (Ζυγού) Δημήτριο Μακρή.

Το γεγονός που μετέτρεψε τούτο το «αλωνάκι» σε σύμβολο αγώνα και αυτοθυσίας είναι η ηρωική Έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Το Μεσολόγγι είναι η πατρίδα πέντε πρωθυπουργών της Ελλάδας (Σπ. Τρικούπη 1788-1873, Ζηνόβιος Ζαφείριου Βάλβη 1800-1886, Δημ. Βάλβη 1814-1892, Επαμεινώνδα  Δεληγεώργη, 1829-1879 και της εξέχουσας φυσιογνωμίας του Χαρίλαου Τρικούπη 1832-1896), καθώς επίσης και του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά αλλά και διακεκριμένων λογοτεχνών όπως του Μιλτιάδη Μαλακάση, Αντώνη Τραυλαντώνη, Γ. Δροσίνη κ.α. Είναι η πόλη που αγάπησε και άφησε την τελευταία του πνοή ο Λόρδος Βύρων που είχε προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον Αγώνα των "Ελεύθερων Πολιορκημένων".

Το Μεσολόγγι με Νομοθετικό Διάταγμα του 1936 πήρε και επίσημα τον τίτλο της Ιερής Πόλης, οπότε και ορίστηκε η Κυριακή των Βαΐων ως ημέρα εορτασμού της επετείου της Εξόδου,  ενώ '' κάθε ελεύθερος άνθρωπος θεωρείται δημότης Μεσολογγίου''.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Μεσολόγγι στην ιστοσελίδα: http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Aitoloakarnanias/Mesologi.htm

Επάνω Μεσολόγγι 1η Πολιορκία 2η Πολιορκία