Το Μεγαλείο της Εξόδου

Κεντρική
Μεσολόγγι
1η Πολιορκία
2η Πολιορκία

Η ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Νύχτα 10 προς 11 Απριλίου 1826

Η Ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί ίσως την κορυφαία και την πιο συγκινητική στιγμή του Αγώνα της Εθνικής μας παλιγγενεσίας. Η έξοδος ήταν η κατάληξη ενός άνισου με όρους αριθμητικής σύγκρισης, αγώνα μεταξύ αναρίθμητων Τούρκων και λιγοστών Ελλήνων και φιλελλήνων υπερασπιστών  της ιερής πόλης του Μεσολογγίου.

Η θυσία του Μεσολογγίου, που επί 12 ολόκληρους μήνες αντιστάθηκε ηρωικά, πλημμύρισε τους άλλους Έλληνες και τους Ευρωπαίους με αισθήματα θαυμασμού για τους άνδρες της φρουράς και τον ηρωικό πληθυσμό του Μεσολογγίου. Πραγματικά σπάνια συναντά  κανείς στις σελίδες της ιστορίας παραδείγματα παρόμοιας υπεράνθρωπης ψυχικής αντοχής.

Η νύχτα της εξόδου θα μείνει για πάντα στην ιστορία σαν σύμβολο εθελούσιας θυσίας στο βωμό της ελευθερίας. Το Μεσολόγγι συμβολίζει από τότε την ελευθερία και τον ηρωισμό και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών μεγάλων δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο (Βύρωνας, Γκαίτε, Ουγκώ, Ντελακρουά, Ντελανσάκ.

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, εμπνεύστηκε το κορυφαίο έργο της ποίησής του, τους «Ελευθέρους Πολιορκημένους», στο οποίο παρουσιάζει τους αγωνιστές να φτάνουν στο επίπεδο της αγιοποίησης μέσα από το διαρκή αγώνα για την ελευθερία και τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς τους.

Η νύχτα αυτή είναι μια από τις ενδοξότερες για την ανθρωπότητα.

 
Επάνω Η θυσία Ελ. Πολιορκημένοι Απομνημονεύματα Δημοτικά τραγούδια Ποιήματα Η τέχνη στον Αγώνα Φιλελληνισμός Φύλλο εργασίας