Αρχική Σελίδα     Δημιουργος    Ιστορία   Τεύχη    Σχετικά Sites

 

 

Ιστορία της έκδοσης

 

Ξεκινώντας σαν μια παρωδία της άγριας δύσης το κόμικ πρωτοεμφανίστηκε το 1946 από τον Morris. Η πρώτη ιστορία έκανε την εμφάνισή της στο περιοδικό Σπιρού στις 7 Δεκεμβριου του 1946. Μετά από αρκετά τεύχη, τα οποία ο Morris δούλεψε μόνος του, το 1995 ξεκινά τη συνεργασία του με τον Γκοσινί, οδηγώντας την έκδοση στην χρυσή της εποχή.

Μετά το θάνατο του Γκοσινί, το 1977, πολλοί σεναριογράφοι συνεργάστηκαν με τον Μορρίς, όπως οι Βικ (Vicq), Μπομπ ντε Γκρόοτ (Bob de Groot), Ζαν Λετουρζί (Jean Léturgie) και Λο Χάρτογκ φαν Μπάντα (Lo Hartog Van Banda).

Το 1987 ο Morris ξεκινά την έκδοση του Ραντανπλάν, μια σειρά στηριγμένη στους χαρακτήρες του Λούκυ Λουκ.

Μετά το θάνατο του Morris, το 2001, ο Γάλλος σχεδιαστής Ασντέ (Achdé) συνέχισε την σχεδίαση των νέων ιστοριών σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Λοράν Γκερά (Laurent Gerra).

 Η πρώτη κυκλοφορία του μοναχικού καουμπόι στην Ελλάδα έγινε το 1968 από τον εκδότη Θ. Ανδρεόπουλο και τις εκδόσεις Στρατικη. Εκδόθηκαν συνολικά 41 τεύχη. Στα τέλη του 1975 οι εκδόσεις Τ. Ψαρόπουλος παίρνουν τα δικαιώματα των σειρών του Λούκυ Λουκ από τις εκδόσεις Στρατίκη που τα είχαν έως τότε. Μετά το 1980 ο Ψαρόπουλος με την εκδοτική ANGLO-HELLENIC AGENCY βάζει μόνο το φίρμα του στο εσώφυλλο αλλά και στα εξώφυλλα.Το Δεκέμβριο του 1984 η εκδοτική ΜαΜούθ Κόμιξ παίρνει τα δικαιώματα της σειράς τα οποία έχει μέχρι σήμερα και αναλαμβάνει την έκδοση εκδίδοντας το 1ο τεύχος της σειράς ο Ληστής με το ένα Χέρι.