Οι τύποι των κρασιών προέρχονται από 3
βασικά τους χαρακτηριστικά:
- Το Χρώμα.
- Την Περιεκτικότητα σε Σάκχαρα
- Την Περιεκτικότητα σε Διοξείδιο του Άνθρακα.
- Το Χρώμα.
Βάσει του χρώματος, τα κρασιά
κατατάσσονται σε Λευκά, Ροζέ
και Ερυθρά.
Το χρώμα του κρασιού προέρχεται τόσο από το χρώμα των σταφυλιών όσο και από τις μεθόδους οινοποίησης. Είναι δυνατόν, όμως, να έχουμε λευκά κρασιά από κόκκινα σταφύλια.
Το χρώμα του κρασιού προέρχεται τόσο από το χρώμα των σταφυλιών όσο και από τις μεθόδους οινοποίησης. Είναι δυνατόν, όμως, να έχουμε λευκά κρασιά από κόκκινα σταφύλια.
- Την Περιεκτικότητα σε Σάκχαρα
Ανάλογα με την περιεκτικότητά
τους σε σάκχαρα, τα κρασιά
διακρίνονται σε ξηρά, ημίξηρα,
ημίγλυκα και γλυκά.
Η νομοθεσία ορίζει επακριβώς την απαιτούμενη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, για να χαρακτηριστεί ένα κρασί ξηρό ή ημίξηρο κλπ.
Η νομοθεσία ορίζει επακριβώς την απαιτούμενη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, για να χαρακτηριστεί ένα κρασί ξηρό ή ημίξηρο κλπ.
- Την Περιεκτικότητα σε Διοξείδιο του Άνθρακα.
Ανάλογα με την περιεκτικότητά
τους σε διοξείδιο του άνθρακα, τα
κρασιά χαρακτηρίζονται ήσυχα
(απλά), ημιαφρώδη και
αφρώδη. Ανάλογα με την
προέλευση του διοξειδίου του άνθρακα
διακρίνουμε τα Φυσικά αφρώδη
κρασιά, στα οποία το διοξείδιο του
άνθρακα προέρχεται από την αλκοολική
ζύμωση και έχει διατηρηθεί στο
κρασί, και τα Ανθρακούχα, στα
οποία έχει προστεθεί εκ των υστέρων.