OINOS.GR
 

 

 

                                                              

  Κεντρική Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΙΝΟΠΑΡ/ΓΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΥΠΟΙ & ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙ&ΥΓΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΟΙΝΟΣ
 


    Ο οίνος μας χαρίζει ένα εξαιρετικό μείγμα αυθεντικών, ποικίλων αλλά και ευγενών απολαύσεων που κανένα άλλο προϊόν που παράγει ο άνθρωπος δεν μας προσφέρει.

   Η απόλαυση του οίνου είναι τόσο άμεση, όσο και έμμεση, αλλά και ενισχυτική άλλων απολαύσεων. Άμεση, γιατί ένα καλό κρασί μας αρέσει αυτό καθεαυτό. Αλλά ένα καλό κρασί θα ενισχύσει την απόλαυση που παίρνουμε από όλα τα φαγητά, ακόμα και από τα γλυκά ή τα φρούτα. Το σωστό "ταίριασμα" του κάθε φαγητού με το "σωστό" κρασί, θα ενισχύσει και θα βελτιώσει γεύσεις του φαγητού, θα αποκαλύψει άλλες που δεν υπήρχαν σε αυτό...θα αναδείξει  μερικές φορές τα κρυφά χαρίσματα κάθε πιάτου.

     Αλλά, μήπως ο οίνος, που από αρχαιοτάτων χρόνων "ευφραίνει καρδία", δεν είναι ενισχυτικός άλλων απολαύσεων; Ένα ποτήρι κρασί κάνει την παρέα πιο "αλέγρα", την συζήτηση πιο ευχάριστη. Τι θα ήταν τα παλιά "πανηγύρια" χωρίς το κρασί, πως θα έμοιαζε ένα γλέντι χωρίς αυτό...αλλά και η ηρεμία, η αίσθηση πληρότητας, η ανακούφιση από το καθημερινό stress που μας δίνει ένα ποτήρι καλό κρασί το βράδυ, μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα την επόμενη ημέρα. Γιορτές, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, δείπνα, χαρές και λύπες, επέτειοι... όλα συνυφασμένα με το κρασί, και το κρασί ο πιστός συνοδός όλων.

Ο οίνος απολαμβάνεται μέσω των αισθήσεών μας... και τις ικανοποιεί σχεδόν όλες, και όχι μόνο."Όσφρηση πρώτα, και μετά γεύση, όραση, αφή... ακόμα και η ακοή"

   Ο οίνος είναι συνυφασμένος με την ιστορία... μπορούμε να ακολουθήσουμε πολλές ποικιλίες σταφυλιών μέχρι και 3.000 χρόνια π.Χ, να συνδυάσουμε κρασιά και εποχές... αρχαία Αίγυπτος, Μεσοποταμία, Ελλάδα, Αρχαία Ρώμη, Βυζάντιο, Μεσαίωνας, Αναγέννηση.... να γνωρίσουμε μεθόδους παραγωγής και να τις παρακολουθήσουμε να εξελίσσονται μέχρι σήμερα, να δούμε πως το κρασί συνοδεύει ιστορικές, κοινωνικές εξελίξεις, και να ενισχύσουμε τις απολαύσεις των αισθήσεων με αυτές της γνώσης. Η πορεία του οίνου μέσα στους αιώνες, τα ταξίδια των σταφυλιών από χώρα σε χώρα, οι μεταμορφώσεις και οι μεταλλάξεις τους, η καταγωγή των ονομάτων τους, είναι μια πραγματική "περιπέτεια", ένα ιστορικό περιπετειώδες μυθιστόρημα που αξίζει πραγματικά να την γνωρίσουμε και να τη διαβάσουμε.

   Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ρητό "Civilization grows where grapes grow" (Ο πολιτισμός αναπτύσσεται εκεί που τα σταφύλια ευδοκιμούν) επιβεβαιώνεται παντού και πάντα. Αυτή και η μοναδικότητα της οινικής απόλαυσης. Αισθήσεις, νους... σωματική και πνευματική ικανοποίηση. Αλλά και υγεία. Είναι πια απόλυτα αποδεδειγμένο ότι η μέτρια και συστηματική κατανάλωση οίνου -ιδιαίτερα κόκκινου- είναι σχεδόν πανάκεια για την υγεία


Εδώ, στο Oinos.gr, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον υπέροχο κόσμο του οίνου και των απολαύσεών του. Να γνωρίσετε όλες τις πλευρές του μαγικού αυτού προϊόντος, να μάθετε, να πληροφορηθείτε, να εκτιμήσετε, να συνδυάστε φαγητά με κρασιά, γεύσεις, αρώματα, να απολαύσετε, να ανακαλύψετε μέσα στις άπειρες "προσωπικότητες" των κρασιών αυτές που ταιριάζουν με την δική σας. 'Η απλά να ζήσετε τις ωραίες στιγμές που σας προσφέρει ένα απλό μπουκάλι κρασί, παρέα με φίλους και αγαπημένους... γιατί, πρώτα από όλα, το κρασί είναι διασκέδαση και η απόλαυσή του ζήτημα απόλυτα προσωπικού γούστου.