Αρχική    Το σχολείο μας  Τα νέα μας  Σύνδεσμοι  Επικοινωνία                    Σύλλ. Γον&Κηδεμ

 

 

 

Θέση                  

Βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο του δρόμου Χαλκίδας-Ιστιαίας.

                                                        επιστροφή

Πού οφείλει το όνομά της.

Το όνομά της η Καστέλλα το οφείλει σε κάποιο κάστρο που υπήρχε εκεί κατά την Ενετική κατοχή.  Η πρώτη οίκηση δεν αναφέρεται, κατά παράδοση όμως έγινε προ 1200 ετών. Απόδειξη αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, η οποία έχει αγιογραφία αναφερόμενη προ 800 ετών.

                                                        επιστροφή

 

Νεολιθική περίοδος

Τελευταία βρέθηκαν και λείψανα νεολιθικής εποχής, ανατολικά της περιοχής «Κολοβρέχτη» στο ύψωμα «Βάρκα», όπως επίσης βρέθηκαν και θαλαμοειδής τάφοι οι οποίοι αποδεικνύουν ότι σ’ αυτό τον χώρο υπήρχε οικισμός με ακρόπολη το σημερινό ύψωμα «Προφήτης Ηλίας». Τα ευρήματα των ανασκαφών φανερώνουν ότι εδώ στεγάζονταν μια αξιόλογη Μυκηναϊκή πολιτεία παραθαλάσσια μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.

                                                        επιστροφή

1204-1821

Από το 1204-1821 η Καστέλλα ήταν ένα άσημο χωριουδάκι με το σαράγι του Τούρκου άρχοντα. Όλοι οι αγώνες του 1821 μέχρι την ελευθερία έγιναν στην γύρω περιοχή. Το τρίγωνο Ψαχνά-Καστέλλα-Βρυσάκια ήταν στρατιωτικό κλειδί. Για να καταλάβει κανείς το κάστρο της Χαλκίδας, έπρεπε πρώτα να κατέχει αυτό το τρίγωνο. Στρατηγικό κέντρο ήταν ο λόφος «Ουρδί» στα Βρυσάκια. Το σημείο αυτό προστατεύονταν από την οχύρωση του λόφου και οι αγωνιστές είχαν διέξοδο, όταν συναντούσαν δυσκολία γιατί υπήρχε σύνδεση με την Ν.Εύβοια. Επίσης, ήταν σημαντικό σημείο γιατί έκοβαν τον δρόμο προς την Αγία Σοφία, εμποδίζοντας τον τουρκικό ανεφοδιασμό από την Μ.Ασία αλλά εμπόδιζαν και τον τουρκικό στόλο να πλησιάσει το λιμάνι της Καστέλλας από την μεριά της Στερεάς Ελλάδας.

                                                        επιστροφή

Καπετάν Αγγελής Γοβιός

Στην Καστέλλα πολέμησε ο καπετάν Αγγελής Γοβιός αφού συγκέντρωσε 1000 περίπου αγωνιστές και στρατοπέδευσε στα Βρυσάκια. Κατέλαβε τότε όλους τους γύρω λόφους και ανακηρύχτηκε γενικός αρχηγός. Στις 15 Ιουλίου 1821 έγινε φονικότατη μάχη με 3000 τουρκαλβανούς υπό την αρχηγία του Ομέρ Βρυώνη, διήρκεσε 8 συνεχείς ώρες και επέφερε μεγάλες απώλειες στον εχθρό. Λίγο έλλειψε να συλληφθεί και ο Ομέρ Βρυώνης. Αυτή ήταν ίσως η σπουδαιότερη νίκη των Ευβοέων. Λίγο αργότερα έγινε δεύτερη μάχη στην οποία πληγώνεται ο Αγγελής Γοβιός και λίγο αργότερα πεθαίνει. Οι Ευβοείς θρηνούν και θάβουν το σώμα του στο ακρογιάλι της Καστέλλας. Κατά άλλη πληροφορία, μεταφέρθηκε πληγωμένος στην Καστέλλα, στο σπίτι κάποιου Πετιμεζά, όπου ξεψύχησε και τάφηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου.  Άγαλμά του βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

                                                        επιστροφή

Σήμερα.

Το σημερινό χωριό είναι το Δ.Δ.Καστέλλας του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων  με πληθυσμό 1300 κατοίκους.

Έχει πυκνότατη συγκοινωνία και παρουσιάζει μεγάλη γεωργική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

                                      επιστροφή

 
Προβολή μεγαλύτερου χάρτη