theovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovroma

           

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 

 

           

    Σαν συστατικό με ξεχωριστή γεύση, η σοκολάτα μπορεί να συμπεριληφθεί αρμονικά σε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής. Μπορεί άνετα να προσθέσει μια γευστική λάμψη σε θρεπτικά τρόφιμα, όπως το γάλα και να τα κάνει πολύ ελκυστικά.

Συστατικά της σοκολάτας

Ανά 100γρ

Σοκολάτα υγείας

Σοκολάτα γάλακτος

Θερμίδες (kcal)

479,00

513,00

Θερμίδες (kj)

2004,00

2146,00

Πρωτεΐνη (g)

4,20

6,90

Λιπαρά (g)

30,00

30,70

Υδατάνθρακες (g)

63,10

59,20

Διαιτητικές Ίνες (g)

5,90

3,40

Ασβέστιο (mg)

32,00

191,00

Σίδηρος (mg)

3,13

1,39

Μαγνήσιο (mg)

115,00

60,00

Φώσφορος (mg)

132,00

216,00

Κάλιο (mg)

365,00

385,00

Νάτριο (mg)

11,00

82,00

Ψευδάργυρος (mg)

1,62

1,38

Χαλκός (mg)

0,70

0,39

Καροτίνη (Βιταμίνη Α) mg_Re

2,00

55,00

Βιταμίνη Ε (mg) mg _ATE

1,19

1,24

Χοληστερίνη (mg)

0,00

22,00

Καφεΐνη (mg)

62,00

26,00

Θεοβρωμίνη (mg)

486,00

169,00

USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release13

Η σοκολάτα περιέχει αρκετό σίδηρο και οξαλικό οξύ. Φαίνεται πως το οξύ αυτό εμποδίζει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (η μορφή του σιδήρου η οποία βρίσκεται στις φυτικές τροφές και δεν είναι τόσο καλά απορροφήσιμη).

Η σοκολάτα, επίσης, περιέχει πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι τανίνες.Οι τελευταίες έχει φανεί πως συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.  

Η σοκολάτα επιπλέον περιέχει μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη.Η τελευταία ανήκει σε μια ευρύτερη κατηγορία ουσιών που καλούνται αγγειοσυσπαστικές αμίνες, η παρουσία των οποίων προκαλεί σύσπαση στα περιφερικά αγγεία του οργανισμού μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα τρόφιμα που προκαλούν ημικρανίες.