ΤΑ
ΣΥΝ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
|
ΤΑ
ΣΥΝ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών για τη σοκολάτα
-
Η μαύρη
σοκολάτα πιθανόν να χαμηλώνει την υψηλή πίεση σε υπερτασικούς
ασθενείς (πανεπιστήμιο Βοστόνης).
-
Η
σοκολάτα μπορεί να δρα κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών
κυττάρων (πανεπιστήμιο Georgetown).
-
Η
θεοβρωμίνη της σοκολάτας παρουσιάζεται να έχει ισχυρή αντιβηχική
δράση (Imperial College του Λονδίνου).
-
Η
σοκολάτα δεν προκαλεί εθισμό.
-
Η
σοκολάτα συμβάλλει στην μακροβιότητα.
-
Η σχέση
της σοκολάτας με τη χοληστερόλη είναι επίσης παρεξηγημένη. Παρά
το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών της
είναι λιπαρά, εντούτοις ο ειδικός συνδυασμός λιπαρών οξέων (ελαϊκό
35%-στεατικό 35%-παλμιτικό 25%-λινελαϊκό 5%) την καθιστά
προστατευτική έναντι στην αύξηση της χοληστερόλης του αίματος.
το ξέρετε ότι ....
-
Η μαύρη
σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
-
Μια
σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6mg καφεΐνης, ενώ 1
φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150mg.
-
Η μαύρη
σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες (φυσικά
αντιοξειδωτικά) από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα
λαχανικά.
-
Από το 16ο
ως τον 20ο αιώνα η σοκολάτα χρησιμοποιούνταν για την
αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, αναιμίας, κόπωσης και
πυρετού.
|