Μερικοί δηλώνουν
"εθισμένοι
στη γεύση της και
κάποιοι άλλοι αρχίζουν να μετρούν θερμίδες.
Το βέβαιο είναι πως όλοι
μας έχουμε δοκιμάσει την γλυκιά γεύση μιας πλάκας σοκολάτας.
Τι
κρύβεται όμως πίσω από την ευχαρίστηση που μας προσφέρει;
Μπορεί να
αποτελέσει τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής ή, όντως, είμαστε
υποχρεωμένοι να ζήσουμε χωρίς την απόλαυσή της εξαιτίας των
επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην υγεία μας;
Η επιστήμη εξερευνά τον πιθανό ρόλο της σοκολάτας στους
νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ουσίες που
είναι υπεύθυνες για την αίσθηση ευεξίας που μας δημιουργείται.
Βρέθηκε λοιπόν, πως η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη (ουσία
υπεύθυνη για συναισθήματα ενθουσιασμού) και τρυπτοφάνη, μια ουσία
από την οποία συντίθεται η σεροτονίνη και τα αποτελέσματα του
γεγονότος αυτού αναφέρθηκαν λίγες γραμμές πιο πάνω. Η μεγάλη ανάγκη για σοκολάτα από τις γυναίκες λίγο πριν από την
έμμηνο ρύση ίσως εξηγείται από την περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο,
το οποίο ‘απαλύνει’ την ένταση που νιώθει κανείς.
Μας
βοηθά όμως να είμαστε και σε μια σχετική εγρήγορση, αφού περιέχει
δύο ελαφρά διεγερτικά σε μέτριες ποσότητες: την καφεΐνη και τη θεοβρωμίνη (συστατικό του κακάο το οποίο ανήκει στην οικογένεια των
μεθυλξανθινών). Η πιο ψυχοτρόπος ουσία της σοκολάτας θεωρείται το ανανταμίδιο που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας πανίσχυρος
νευροδιαβιβαστής.