theovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovromatheovroma

 

Μια...γλυκιά αναδρομή:   Η πορεία της σοκολάτας στην Ευρώπη

 

 

 

     Σύμφωνα με τη μεξικάνικη παράδοση, ο Κετζακότλ, θεός του χρυσού φεγγαριού και των παγωμένων ανέμων, δώρισε στους ανθρώπους τη φωτιά, το νερό και το κακαόδεντρο. Θεωρείται πως οι Μάγιας είναι ο λαός που καλλιέργησε πρώτος κακάο. Με την κατάκτησή τους από τους Αζτέκους, οι σπόροι κακάο, που ως τότε χρησίμευαν για την παρασκευή ενός πικρού θεραπευτικού ροφήματος με μπαχαρικά (Choclatl), έγιναν πολύτιμο μέσο συναλλαγής. Με την ιδιότητα αυτή το γνώρισε και ο Χριστόφορος Κολόμβος χωρίς να του δώσει, όμως την πρέπουσα σημασία.

   

           Στην Ευρώπη, η σοκολάτα έφτασε με την κατάκτηση του Μεξικού από τον Φερδινάρδο Κορτές, ο οποίος απέστειλε ως θησαυρό τους κόκκους κακάο στην Ισπανία.

 

·         1615: η Άννα η αυστριακή, πριγκίπισσα της Ισπανίας, μετά το γάμο της με το βασιλιά της Γαλλίας, συστήνει τη γεύση της σοκολάτας, αναμεμειγμένη με γλυκαντικές ουσίες, στη βασιλική αυλή

·         Εξαπλώνεται η χρήση της στη Γερμανία

·         1780: η πρώτη βιομηχανική παρασκευή σοκολάτας στη Βαρκελώνη

·         19ο αιώνας: παρασκευή της πρώτης πλάκας σοκολάτας στην Ελβετία.

 

       Ο 20ος αιώνας, αναμφίβολα, έδωσε σημαντική ώθηση στη συμμετοχή της σοκολάτας στη ζαχαροπλαστική με αμέτρητα γλυκά, γλυκίσματα και πλάκες σοκολάτας, πορεία, όμως, που ανέκοψε το κυνήγι θερμίδων που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60, φτάνοντας στις μέρες μας να εξακολουθούμε να αναρωτιόμαστε για την πραγματική διατροφική αξία της σοκολάτας, τα οφέλη και τις επιπτώσεις της.

                                                                                                                                                       επιστροφή