|
||||
|
|
Σκηνή: το βασικότερο κομμάτι της επιχείρησης Στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλές, σε διάφορες ποικιλίες και διαφορετικές τιμές. Επομένως, διαλέξτε το είδος σκηνής που είναι κατάλληλο για τη χρήση που θα της κάνετε. α) Σκηνή πεζοπορίας - ελεύθερου: Σκηνή πρωτίστως ελαφριά (κατά προτίμηση <8kgr) με καλό πανί ανθεκτικό πανί. Αδιαβροχοποίηση ανάλογα με το ποιες περιόδους θα την χρησιμοποιήσουμε.
β) Μόνο καλοκαιρινό κάμπινγκ - σκηνή διακοπών: επιλέξτε μια σκηνή που να έχει μια αξιοπρεπή αδιαβροχοποίηση (>1500mm) ώστε να μην φοβάστε ιδιαίτερα την βροχή καθώς και θερμοκολλημένες ραφές για ακριβώς τον ίδιο λόγο. Επιλέξτε μια σκηνή που να έχει διπλό πανί και για μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο (από ζόρισμα στο στήσιμο και από τον ήλιο) αλλά επίσης και για προστασία από την βροχή (το εξωτερικό πανί δέχεται την μανία της βροχής ενώ δεύτερη προστασία το εσωτερικό) και καλύτερο εξαερισμό (ο αέρας κυκλοφορεί ανάμεσα στα δύο πανιά), το διπλό πανί είναι επίσης ευκολότερο στο καθάρισμα και την συντήρηση. Οι σήτες απαραίτητες φυσικά. γ) Μόνο καλοκαιρινό κάμπινγκ - σκηνή Σ/Κ: Μια εύκολη στο στήσιμο σκηνή με μέτρια (ως και χαμηλή) αδιαβροχοποίηση θα σας κάνει την δουλειά, στο κάτω κάτω δεν βρέχει κάθε μέρα στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Μια οικονομική σκηνή του "σούπερ μάρκετ" ίσως είναι ικανοποιητική αν δεν ψάχνεται κάτι πιο ελαφρύ (λόγω πεζοπορίας για παράδειγμα). Και αν έχετε και άλλες απορίες για κοιτάξτε και εδώ.
Όλοι οι καλοί χωράνε Πρώτα απ' όλα να έχετε στο νου σας ότι οι ενδείξεις για το πόσα άτομα χωράνε σε μία σκηνή είναι ακριβώς αυτό, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που χωράει μέσα στην σκηνή χωρίς πολλά πράγματα και ψιλό στριμωγμένα. Καλό είναι να υπολογίζετε παραπάνω χώρο για τα πράγματα σας και μια σχετική άνεση. Η ελάχιστη επαύξηση θεωρείται ότι είναι το 50% (υπολογίζουμε μισό άτομο παραπάνω για κάθε έναν που θα κοιμηθεί), αν για παράδειγμα θα πάμε 2 άτομα καλό είναι να πάρουμε σκηνή τουλάχιστον 3 ατόμων, 3 άτομα σκηνή 4-5 ατόμων, άτομα σκηνή 6 ατόμων κοκ. Ενώ για πολύ-ήμερες διακοπές προτείνεται η επαύξηση κατά 100% των ατόμων ώστε και άνεση χώρου να υπάρχει και να μπορούμε να έχουμε τα πράγματά μας εντός της σκηνής. Όσο φυσικά μεγαλώνει το ποσοστό τόσο μεγαλύτερη άνεση θα έχουμε χωρίς απαραίτητα να αυξάνουμε τον βαθμό δυσκολίας στησίματος της σκηνής.
Test drive Αφού αγοράσουμε τη σκηνή, καλό θα είναι πριν ξεκινήσουμε χαρωποί για τον άγνωστο παράδεισο, να της κάνουμε ένα test drive για να δούμε αν το κατέχουμε το άθλημα ή αν θα είναι καλύτερα να ψάξουμε για rooms to rent και να αφήσουμε τις ταρζανιές. Στήνουμε, λοιπόν, τη σκηνή μας κανονικά ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή σε όποιο ελεύθερο χώρο έχουμε διαθέσιμο, και αγνοούμε τους γείτονες που μας κοιτούν με ύφος «τον καημένο τον Θανάση, πόσο να αντέξεις τέτοια ζέστη».
Πoύ να την...στήσω ? Το πιο ειδυλλιακό σημείο δεν είναι πάντα και το πιο κατάλληλο για το στήσιμο της σκηνής. Στο ελεύθερο προσαρμοζόμαστε στο φυσικό τοπίο, και για την ασφάλεια μας (καθώς και του περιβάλλοντα χώρου) και για την καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, αλλά και για άνεση, η επιλογή εδάφους είναι βασική. Πρώτα από όλα επιλέγουμε την τοποθεσία βάση τριών παραγόντων:
α) Την θέση της σε σχέση με το υπόλοιπο τοπίο. Επιλέγουμε να στήσουμε σε υπερυψωμένα σημεία και όχι σε βαθουλώματα της περιοχής. Οι λόγοι είναι δύο βασικά. Ο πρώτος είναι ότι σε περίπτωση δυνατής βροχής τα νερά θα φεύγουν από το μέρος μας προς τα χαμηλότερα μέρη της τοποθεσίας (αν στήσαμε σε λάκκο θα το καταλάβουμε γρήγορα από τα νερά που θα αρχίσουν να μαζεύονται γύρω μας ). Ο δεύτερος είναι ότι σε βαθουλώματα η θερμοκρασία πέφτει περισσότερο το βράδυ αλλά και την μέρα χάνουμε τα ευεργετικά αεράκια που θα μας δροσίσουν, αν επιλέξουμε ψηλότερα σημεία θα έχουμε καλύτερο φυσικό κλιματισμό.
Από πού δύει ο ήλιος ? Αφού λοιπόν έχουμε επιλέξει έδαφος πρέπει να επιλέξουμε μετά και τον προσανατολισμό της σκηνής. Ένα κοινό λάθος είναι ότι κοιτάμε που "πέφτει" ο ήλιος την ώρα που στήνουμε, το αποτέλεσμα είναι ότι στήνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε ο ευχάριστος αλλά θερμός μας επισκέπτης να κάνει την επίσκεψή του τις χειρότερες ώρες. Αν δεν είμαστε ειδικοί ή γνώστες της περιοχής καλό είναι να έχουμε και μια μικρή πυξίδα μαζί μας. Το καλοκαίρι (που στήνουμε οι περισσότεροι τις σκηνές μας) ο ήλιος βγαίνει από ΒΑ (Ιούλιο) και Α - ΒΑ (Αύγουστο) και συνήθως μέχρι τις 7 - 7:30 έχει πιάσει καθαρά ανατολή. Καλό είναι λοιπόν το "δωμάτιο" της σκηνής μας να έχει βόρειο προσανατολισμό και η σκίαση να έρχεται από ΒΑ - ΝΔ (για να γλυτώσουμε τις χειρότερες ώρες κάψας). Αν όλα αυτά δεν σας κάλυψαν ρίξτε μια ματιά εδώ και εδώ.
Tent spa Η σκηνή θέλει και την περιποίηση της. Σωστή αποθήκευση σε μέρος ξηρό, να μην τη μαζεύουμε βρεγμένη, να την καθαρίζουμε από σκόνες και να την ξεπλένουμε μετά από κάθε χρήση. Και όταν έρθει η ώρα να την ξαναχρησιμοποιήσουμε, δεν ξεχνάμε να τσεκάρουμε αν όλα είναι εντάξει. Αν δουλεύουν τα φερμουάρ, αν είναι σε καλή κατάσταση τα σχοινιά, αν έχουμε όλα τα πασσαλάκια.
Εxtra tips *Αφαιρούμε από το σημείο όπου θα «στήσουμε» ό,τι μπορεί να μας πονέσει, όπως πέτρες και κλαδιά. *Μόλις ολοκληρώσουμε τα προκαταρκτικά, αρχίζουμε κρατώντας ως ευαγγέλιο το προσπέκτους του κατασκευαστή και στήνουμε τη σκηνή τεντώνοντας πολύ καλά για να μην κάνει ζάρες, και φροντίζοντας να στερεωθεί γερά για να μην τη χάσουμε στο πρώτο φύσημα του αγέρα. *Καρφώνουμε τα πασσαλάκια λοξά, ώστε να είναι δυσκολότερο να φύγουν από το έδαφος. *Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γύρω από τη σκηνή μας θα χρειαστέι να σκάψουμε ένα αυλάκι που θα οδηγεί τα νερά μακριά, για να μην έχουμε ψυχρολουσίες. *Στην αγορά κυκλοφορεί και ειδικό αντιοφικό σχοινί με το οποίο περιφράσσουμε το χώρο γύρω από τη σκηνή. Το σχοινί αυτό περιέχει χημικές ουσίες που απομακρύνουν όλα τα ζώα με ανεπτυγμένη αίσθηση όσφρησης, όπως φίδια και ποντίκια. *Και ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αναμμένο φως μέσα στη σκηνή λειτουργεί για τους απέξω ως θέατρο σκιών - κάθε βράδυ δύο παραστάσεις.
|
||