![]() |
||
|
Εδώ θα δούμε τις συνταγές για μερικά από τα πιο γνωστά γιορτινά γλυκά που είναι η βασιλόπιτα, τα μελομακάρονα, οι δίπλες και οι κουραμπιέδες, πώς φτιάχνεται το χριστόψωμο, αλλά και μερικές ιδιαίτερες τοπικές συνταγές, όπως πιτάκια με καρύδι από τη Μυτιλήνη, κατάδες Σάμου, μπακλαβάς Ανατολής και γιαουρτόπιτα Κρήτης.
Βασιλόπιτα
Κουραμπιέδες
2 κιλά αλεύρι μαλακό 1 κιλό βούτυρο 300 γρ. ζάχαρη άχνη 300 γρ. αμυγδαλόψιχα 1 ποτηράκι κονιάκ 1 κουταλάκι σόδα ανθόνερο
Εκτέλεση: Ασπρίζουμε το βούτυρο, δουλεύοντας το μισή ώρα με το χέρι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και κοπανισμένα και, τέλος, το αλεύρι, εξακολουθώντας να δουλεύουμε μέχρι να γίνουν όλα ένα κατάλληλο μίγμα. Το πλάθουμε στα γνωστά σχήματα των κουραμπιέδων, τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 20 λεπτά. Μόλις βγουν απ' το φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους τυλίγουμε μια-δυό φορές σε άχνη ζάχαρη.
Μελομακάρονα
Σιρόπι:
Εκτέλεση:
Δίπλες Υλικά: 4 αυγά 2 κουταλιές νερό τριμμένα καρύδια (για το τέλος) όσο αλεύρι πάρει Για το σιρόπι: 1 ποτήρι του νερού μέλι 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη 1,5 ποτήρι νερό
Εκτέλεση: Ζυμώνουμε τα υλικά και ανοίγουμε φύλλα,μέτρια σε μέγεθος και πάχος. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες πλάτους περίπου 3 πόντων και μήκους 8-10 πόντων, και τα τυλίγουμε σαν φιογκάκια. Τηγανίζουμε τις δίπλες σε φριτούρα με καυτό καθαρό καλαμποκέλαιο. Μετά τις βουτάμε στο καυτό σιρόπι (τα υλικά για το σιρόπι τα βάζω σε μιά κατσαρολίτσα και τα αφήνω να πάρουν μερικές βράσεις) και τις ραντίζω με τριμμένα καρύδια και κανέλλα.
Χριστόψωμο Υλικά: 2 κιλά αλεύρι σκληρό 130 γρ. μαγιά φούρνου 1 φλ. περίπου χλιαρό νερό 700 γρ. ζάχαρη 2 κρασοπότηρα λάδι 2 φλ. ζεστό κόκκινο κρασί λίγο αλάτι 2 κουταλάκια μαστίχα κοπανισμένη 400 γρ. καρύδια χοντροκομμένα 500 γρ. σταφίδες 2 κουταλιές σούπας κανέλα - γαρίφαλο φλούδες 2 πορτοκαλιών ψιλοκομμένες 1 ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού 1 ποτηράκι κονιάκ Για το γαρνίρισμα: λίγο λάδι σουσάμι καρύδια
Εκτέλεση: Φτιάχνετε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με 350 γρ. αλεύρι, τη μαγιά και λίγο νερό. Το πρωί προσθέτετε 250 γρ. ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι. Τα ζυμώνετε όλα καλά και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Προσθέτετε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε πολύ καλά για να γίνει μία λεία ζύμη που δεν κολλάει. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (1 1/2 ώρα). Πλάθετε τα χριστόψωμα και τα βάζετε σε 2 μεγάλα λαδωμένα ταψιά. Τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν, τα αλείφετε με λάδι και τα πασπαλίζετε με σουσάμι και καρύδια. Τα ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 200C για 15 λεπτά και μετά για 35-40 λεπτά σε μέτριο φούρνο στους 150C.
Πλατσέδα: πιτάκια με καρύδι - Μία συνταγή από τη Μυτιλήνη Υλικά: 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 2 φλ. τσαγιού νερό 1 ½ κιλό αλεύρι 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ ή σόδα 1 κιλό ψιλοκομμένη καρυδόψιχα Κανέλα Για το σιρόπι: 2 κιλά ζάχαρη 1 λίτρο νερό 3 φακελάκια βανίλια
Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε τη ζύμη αναμειγνύοντας το λάδι, το νερό, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (σε μέγεθος μανταρινιού) και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λάδι, βάζουμε δύο κουταλιές καρυδόψιχα, το τυλίγουμε και στρίβοντάς το φτιάχνουμε μακριές, λεπτές λουρίδες. Τοποθετούμε κάθε λουρίδα σε στρογγυλό ταψί, ξεκινώντας από το κέντρο σε σχήμα κοχλία. Όταν το ταψί γεμίσει, περιχύνουμε την πλατσέδα με λίγο ζεματιστό λάδι και ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Ετοιμάζουμε το σιρόπι στη φωτιά, φροντίζοντας να λιώσει καλά η ζάχαρη, και περιχύνουμε την έτοιμη πλατσέδα. Πασπαλίζουμε με κανέλα. Μπακλαβάς Ανατολής Υλικά: ·3 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη 1 φλ. ζάχαρη ψιλή 2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη 200 γρ. βούτυρο λιωμένο 1 πακέτο φύλλο κρούστας Για το σιρόπι: 1½ φλ. ζάχαρη 1 φλ. νερό 2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού 1 ξύλο κανέλας Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ την καρυδόψιχα, τη ζάχαρη και την
κανέλα σκόνη. Απλώνουμε το 1/3 από τα φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα
ένα-ένα, σε ένα ορθογώνιο ταψάκι, ελαφρά βουτυρωμένο κι αυτό.
Απλώνουμε εκεί τη μισή ποσότητα από το μίγμα με τα καρύδια και από
πάνω απλώνουμε βουτυρωμένα άλλο 1/3 από τα φύλλα κρούστας.
Κατάδες Σάμου Υλικά: 1 ½ κούπα βούτυρο γάλακτος ή φυτικό 1 ½ κούπα ελαφρύ λάδι ελιάς ή σπορέλαιο 3/4 κούπας ζάχαρη 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ μαστίχας 1 κούπα αλυσίβα που θα την φτιάξετε αφού βράσετε 2 κ.σ στάχτη από ξύλα κοσκινισμένη, με ενάμιση ποτήρι νερό για 2 λεπτά, θα το αφήσετε να κατασταλάξει και πέρνετε το καθαρό νερό. 1 βανίλια 1 κ.γλ. σόδα 1300 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις Γέμιση: 2 κούπες αλεσμένα καρύδια 1 κούπα αλεσμένο καβουρδισμένο σουσάμι 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού 1 κ.σ. κανέλα προαιρετικά λίγο γαρύφαλλο σκόνη μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι για να δέσουμε τη γέμιση Για το πασπάλισμα: Ανθόνερο και μπόλικη άχνη ζάχαρη Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι. Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και την προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε την αλισίβα, το ξύσμα, το κονιάκ ή το λικέρ και την βανίλια. Τα αφήνουμε να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Ανοίγουμε φύλλο από τη ζύμη μας πάχους μισού εκατοστού και το κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ σε κύκλους. Βάζουμε σε κάθε κύκλο ένα μικρό κουταλάκι απ΄τη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180-190 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ένα ταψί κάθε φορά. Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με μπόλικο ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
1 ½ φλ. του τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. του τσαγιού βούτυρο Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη αρκετή ώρα και στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και το γιαούρτι μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα λεμονιού και χωριστά χτυπάμε τα ασπράδια καλά. Ρίχνουμε το αλεύρι εναλλάξ με τα ασπράδια (λίγο ασπράδι, λίγο αλεύρι) στο μείγμα του γιαουρτιού. Ανακατεύουμε καλά και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνεται σε μέτριο φούρνο μία ώρα περίπου. |
|