ΦΑΓΗΤΑ
 

 

Κεντρική
ΓΛΥΚΑ
ΦΑΓΗΤΑ

 

 

          

          Εδώ θα δούμε μερικές παραδοσιακές γιορτινές συνταγές όπως χοιρινό με σέλινο, κρεατόπιτα χωριάτικη, λαχανοντολμάδες και μυκίκια άπό τη Θράκη.

 

Χοιρινό με σέλινο

Υλικά:
1 κιλό χοιρινό σε μερίδες
1
½ κιλό σέλινο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι πιπέρι
1 αυγό
2 λεμόνια (το χυμό)

Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα σέλινα και τα κόβουμε στα 3.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά χωρίς καθόλου νερό.
Μόλις βγάλουν τα υγρά τους και μαλακώσουν τα σουρώνουμε.
Σωτάρουμε σε αρκετό λάδι το κρεμμύδι (φρέκο και ξερό) και κατόπιν το κρέας.
Οταν ροδίσει καλά προσθέτουμε και το σέλινο.
Βάζουμε νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε περίπου 20' στη χύτρα.
Οταν γίνει το φαγητό μας και έχει μείνει με λίγο ζουμάκι χτυπάμε το ασπράδι του αυγού καλά σε μαρέγκα με βαρύ πιρούνι, κατόπιν προσθέτουμε τον κρόκο και σύνεχίζουμε το χτύπημα.
Τέλος ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και λίγο ζουμάκι από το φαγητό.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό, κουνάμε την κατσαρόλα μας να πάει παντού και σερβίρουμε αμέσως.

 

Μυκίκια

Υλικά:

Για τα φύλλα -ζύμη:
½ κιλό αλεύρι
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά ξύδι
Λίγο αλάτι
Νερό όσο πάρει

Για τη γέμιση:
1 συκώτι γαλοπούλας
1 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
1 κρεμμύδι
80 γρ. κουκουνάρια
1 κουταλάκι σκόνη κανέλα
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι
Ζωμός της γαλοπούλας


Εκτέλεση:

Ανοίγουμε φύλλο σπιτικό με τα παραπάνω υλικά μας ώστε να γίνει μια ζύμη κατάλληλη.Την ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα με μεγέθος τετράγωνα με πλευρά 10 εκατοστών.Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να »ξεκουραστεί». Σε μια κατασρόλα ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το τσιγαρίζουμε μαζί με το βούτυρο.
Ρίχνουμε το συκώτι της γαλοπούλας ψιλοκομμένο να τσιγαριστεί και το ρύζι. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Αφού βράσουν ρίχνουμε τα κουκουνάρια,τις σταφίδες,τη ζάχαρη, τη κανέλα,και το αλάτι.
Τα αφήνουμε να πάρουν λίγο βράση,τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Παίρνουμε τα φύλλα,βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση την κλείνουμε μέσα στο φύλλο και στρίβουμε τις 4 άκρες μαζί να κλείσουν να γίνουν σαν σύκα.
Αυτά είναι τα μυκίκια.
Τα τοποθετούμε ένα-ένα στη σειρά σε ταψί βουτυρωμένο με τις μύτες προς τα πάνω και τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.
Τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και έχοντας το ζωμό (κρύο) από τη γαλοπούλα το περιχύνουμε μέσα στο ταψί και τα αφήνουμε να ψηθούν και να απορροφήσουν το ζουμί.
Τα σερβίρουμε ζεστά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

 

Ποντιακοί λαχανοντολμάδες

Υλικά:

1 λάχανο μεγάλο (ή λάχανο τουρσί)
(Για τη σάλτσα)
2 κονκασέ ντομάτα (ή φρέσκια ντομάτα)
αλάτι, πιπέρι, κανέλλα


(Για τη γέμιση)
½ κιλό κιμάς χοιρινός
½ κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανός
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:


Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τον κιμά. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο λάχανο και τυλίγουμε τους σαρμάδες (σε μέγεθος παλάμης) βάζοντας γέμιση. Τοποθετούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα εφόσον πρώτα βάλουμε μέσα λίγο λάδι και στρώσουμε τον πάτο με λίγα φύλλα λάχανου.
Έπειτα περιχύνουμε με τη σάλτσα της ντομάτας (στην οπόια έχουμε προσθέσει κανέλλα, πιπέρι, αλάτι). Εάν το λάχανο δεν είναι τουρσί, τότε στίβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε το χυμό στην κατσαρόλα με τους σαρμάδες. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στους λαχανοντολμάδες πριν κλείσουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μία ώρα περίπου. Αν χρειαστεί συμπληρώστε με βρασμένο νερό.

 

Κρεατόπιτα χωριάτικη

Υλικά:
Για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι
1 αβγό
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
Λίγο αλάτι
1 κουταλιά της σούπας καλά τριμμένη ρίγανη
1 φλιτζάνι νερό
½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι σόδα

Για τη γέμιση
Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
Αλάτι
Αρκετό πιπέρι (1 κουταλάκι γεμάτο)
6 αβγά βρασμένα, κρύα και κομμένα σε 8 κομματάκια το καθένα

Εκτέλεση:
Ετοιμασία της ζύμης
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη γίνει σχετικά σφιχτή. Τη σκεπάζουμε για να φουσκώσει, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ετοιμασία της γέμισης
Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι, τον κιμά, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το αλατοπίπερο και σβήνουμε το μείγμα με δύο ποτήρια νερό.
Αφού πιει εντελώς το ζουμί της η γέμιση και έχει μείνει μόνο με το λάδι, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το οποίο στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται έξω, και ρίχνουμε στον πάτο το υλικό απλώνοντάς το ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μισό της ζύμης ανοιγμένο σε φύλλο, γυρνώντας τις άκρες που κρέμονται προς τα μέσα και πιέζοντας γύρω γύρω την πίτα με τα δόντια ενός πιρουνιού.
Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 150 βαθμούς 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Τρώγεται και ζεστή και κρύα