Τα χρώματα και η επίδρασή τους Χρωματίστε σωστά τη ζωή σας! Κατηγορίες χρωμάτων |
|
|
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες χρωμάτων: τα φυσικά, οικολογικά και τα χημικά χρώματα.
Φυσικά χρώματα Οι πιο πολλοί άνθρωποι φοβούνται τα χρώματα, γιατί τα έχουν συνδυάσει με προσμείξεις χημικών. Yπάρχει όμως τρόπος και μπορούμε να πάρουμε όμορφα χρώματα από το χρωματολόγιο της φύσης, εύκολα, φυσικά και με απλές διαδικασίες. Έτσι φτιάχνουμε το κίτρινο από κρόκο, μαργαρίτες, ρεζεντά, ρείκι, χαμομήλι, σπάρτο κι άλλα. Το κόκκινο από ριζάρι, το μπλε από indigo, το πράσινο από χλωροφύλλη. Χρώματα γλυκά και φυσικά. Πολύ λεπτά όμως και ευαίσθητα όπως ένα λουλούδι που πήραμε από τη γη. Καταστρέφονται εύκολα και ξεθωριάζουν, αν όμως τα προσέξουμε και δεν τα εκθέτουμε σε δυνατό φώς, μένουν ακριβώς όπως είναι για πολύ καιρό.
Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο για το πώς χρωμάτιζαν με φυσικά χρώματα τα γλυπτά τους οι αρχαίοι Έλληνες.
Οικολογικά χρώματα Οι βιομηχανίες χρωμάτων, κάτω από τη συνεχώς αυξανόμενη πίεση των καταναλωτών ανά των κόσμο, για προϊόντα φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, προχώρησαν σε πρώτη φάση στην παραγωγή χρωμάτων και βερνικιών "ήπιας χημείας". Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούν ως διαλύτη το νερό και έτσι μειώνουν τους επιβαρυντικούς παράγοντες (όπως οι πτητικές οργανικές ενώσεις) των παλαιότερων υλικών. Δυστυχώς όμως το αυξημένο κόστος και ορισμένες περιπτώσεις κακών εφαρμογών έκαναν κάποιους επαγγελματίες του κλάδου οικοδομών να τα αντιμετωπίζουν ως υποδεέστερα "ποιοτικά". Πέρα πάντως από την όποια πρόσκαιρη προκατάληψη, η παραγωγή υδατοδιαλυτών χρωμάτων και βερνικιών ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα, καθώς παραμέρισε τους επικίνδυνους διαλύτες και τα προϊόντα έγιναν αποδεκτά με ανακούφιση από τους συνειδητοποιημένους καταναλωτές.
Χημικά χρώματα Τα συνηθισμένα, χημικά χρώματα περιέχουν δεκάδες ουσίες επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Βαρέα μέταλλα ή πτητικές ενώσεις που ευθύνονται - σε σημαντικό βαθμό - για σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν χρησιμοποιούνται στον εσωτερικό χώρο ενός κτηρίου. Η συνεισφορά τους στο λεγόμενο σύνδρομο του άρρωστου κτηρίου είναι σημαντική (SICK BUILDING SYNDROM). Τολουόλιο, βενζόλιο, τριμεθυλοβενζόλιο, ναφθαλένιο, αλιφατικοί διαλύτες, ακετόνη, δωδεκανικά οξέα και δεκάδες άλλες πτητικές οργανικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων και η φορμαλδεϋδη, που ενοχοποιείται σήμερα, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ακόμη και για περιπτώσεις καρκίνου...Το όριο υγείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους εσωτερικούς ρύπους (0,1 p.p.m. - 120 mg/m³) έχει αποδειχθεί σε δεκάδες μετρήσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα ότι ειδικά στα δημόσια κτήρια, έχει καταστρατηγηθεί με τιμές 5 έως και 10 φορές πιο αυξημένες.
|