Κεντρική
Εισαγωγική
Βασικές έννοιες
Τεχνικές
Δραστηριότητες

Επάνω Καπέλα De Bono Κατιδεασμός Ερωτήσεις Scamper Μέθοδος "Εύρηκα"
 

Τα έξι καπέλα σκέψης De Bono

 

 

Σύμφωνα με τον Edward de Bono, υπάρχουν έξι μορφές σκέψης που παριστάνονται με έξι καπέλα διαφορετικού χρώματος.

Πρόκειται για ένα μοντέλο που αποσκοπεί στην εκούσια αναζήτηση και εκτίμηση διαφορετικών οπτικών. Φορώντας καθένα από τα καπέλα, τα άτομα παίζουν διαφορετικούς ρόλους και θέτουν τους εαυτούς τους σε υποθετικές συνθήκες και καταστάσεις. Το διαφορετικό χρώμα κάθε καπέλου περιγράφει την οπτική που υιοθετεί εκείνος που το φοράει.

Το λευκό καπέλο εκφράζει αντικειμενική γνώση. Όταν το άτομο φορά το λευκό καπέλο, ελέγχει και επαληθεύει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.

Λέξη - κλειδί: ουδετερότητα

 

Το κόκκινο καπέλο εκφράζει υποκειμενική εμπειρία και διαίσθηση. Το άτομο που φορά το κόκκινο καπέλο φορτίζεται συναισθηματικά, δίνοντας προτεραιότητα στο συναίσθημα και όχι στη λογική.

Λέξη - κλειδί: συναίσθημα

 

Το πράσινο καπέλο εκφράζει την ανοιχτή σκέψη, τη δημιουργικότητα, τις πρωτότυπες και εναλλακτικές ιδέες. Είναι το καπέλο της πρόκλησης και των αλλαγών.

Λέξη - κλειδί: δημιουργική σκέψη 
 

Το κίτρινο καπέλο εκφράζει τη θετική οπτική. Το άτομο που το φορά επικεντρώνεται στα πλεονεκτήματα μιας προτεινόμενης λύσης.

Λέξη - κλειδί: θετική σκέψη
 

Το μαύρο καπέλο είναι το καπέλο της κρίσης και της προσοχής. Όταν το άτομο το φορά, εστιάζει στον εντοπισμό των αρνητικών πτυχών μιας λύσης.

Λέξη - κλειδί: λογική αρνητική οπτική

 

Το μπλε καπέλο αντιπροσωπεύει τη σφαιρική θεώρηση μιας κατάστασης. Το άτομο που το φορά οργανώνει τη στρατηγική του, καθορίζει στόχους και σχεδιάζει την υλοποίησή τους.

Λέξη - κλειδί: έλεγχος διαδικασιών

 

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα έξι καπέλα σκέψης του de Bono Διάβασε εδώ

Για παραδείγματα εφαρμογής του μοντέλου στην τάξη Διάβασε εδώ

 

 

 

 

 

 

 

 Σχετικά με μας       Επικοινωνία