Κεντρική Βιβλιοθήκη Υπότροφοι Φωτογραφίες Φιλοσοφική Ιστορία Οικογένειας Επικοινωνία

 

Φ Ι Λ Ο Σ Ο Φ Ι Κ Η  Σ Χ Ο Λ Η

Η Φιλοσοφική Σχολή ήταν μία από τις πρώτες τέσσερις του Πανεπιστημίου (το οποίο ιδρύθηκε με το όνομα «Πανεπιστήμιο του Όθωνος») μαζί με τη Θεολογική, τη Νομική και την Ιατρική. Το αρχικό ιδρυτικό διάταγμα του 1836 την αναφέρει ως «Σχολή γενικών επιστημών», αλλά το διορθωτικό διάταγμα του 1837 ως «Φιλοσοφική Σχολή» και ο Προσωρινός Κανονισμός που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ΦΕΚ ως «Σχολή της φιλοσοφίας και της άλλης εγκυκλίου παιδείας». Στα αντικείμενά της περιλαμβάνονταν και η Φυσική, η Χημεία, η Μαθηματική, η Φυσική Ιστορία και η Βοτανική. Στον προσωρινό κανονισμό τίθεται το ζήτημα του αν θα πρέπει η Φιλοσοφική να χωριστεί σε Τμήματα ή να συγκροτηθεί ανεξάρτητη Φυσικομαθηματική Σχολή και το θέμα παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή. Η απόφαση να διασπαστεί η Σχολή λαμβάνεται τελικά το 1904, οπότε ιδρύεται η Φυσικομαθηματική Σχολή, η οποία μετεξελίχθηκε στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Η Φιλοσοφική Σχολή άρχισε να λειτουργεί με 15 καθηγητές (10 της Φιλοσοφικής και 5 της Φυσικομαθηματικής) και 18 φοιτητές. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας των ανθρωπιστικών σπουδών για την εποχή εκείνη είναι το γεγονός ότι η φοίτηση ήταν τριετής, αλλά τόσο οι φοιτητές των τριών άλλων σχολών όσο και οι φοιτητές της Φιλοσοφικής που είχαν επιλέξει τις φυσικομαθηματικές επιστήμες ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθούν ένα επιπλέον έτος μαθημάτων Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Φιλολογίας.

Στα 175 χρόνια της λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής πέρασαν από τις έδρες αρχικά και από τους Τομείς και τα Τμήματά της αργότερα πολλές επιφανείς μορφές των ελληνικών γραμμάτων, αρκετές από τις οποίες εμφανίζονται και στον κατάλογο των κοσμητόρων.

Η Σχολή στεγάστηκε αρχικά στο οίκημα Κλεάνθη στην Πλάκα (τώρα Μουσείο της Ιστορίας του Πανεπιστημίου) ύστερα στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου και αργότερα στα κτήρια των οδών Σόλωνος (Νομική Σχολή), Ιπποκράτους και Αραχώβης. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1987-1988, εγκαταστάθηκε στο κτήριό της στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

                                
                                                                    Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Σήμερα η Φιλοσοφική Σχολή περιλαμβάνει 12 τμήματα. Στη Φιλοσοφική ανήκει επίσης το Διατμηματικό Πρόγραμμα για τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας, το οποίο περιλαμβάνει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών και το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας.

Όλα τα τμήματα εδρεύουν στο κτήριο της Φιλοσοφικής στην Πανεπιστημιούπολη εκτός από το Τμήμα Τουρκικών και Συγχρονων Ασιατικών Σπουδών και το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών, τα οποία φιλοξενούνται σε κτήρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας (Καπλανών 6). Σχεδιάζεται η μεταφορά τους στο κτήριο της Φιλοσοφικής μόλις πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του Διδασκαλείου στο νέο ειδικά κατασκευασμένο και διαμορφωμένο κτήριο στη νότια πλευρά της Σχολής και των Σπουδαστηρίων στην υπό ανέγερση Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής.