Βασικές Βιταμίνες
- Βιταμίνη Α: H βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για
την ανάπτυξη υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Η
προ-μορφοποιημένη βιταμίνη Α, ονομάζεται ρετινόλη και προέρχεται
από τα ζωικά προϊόντα, όπως το πλήρες γάλα, ενώ σε ορισμένα
φρούτα και λαχανικά υπάρχει η καροτενοειδή Α η οποία και
μετατρέπεται σε ρετινόλη στο σώμα.
- Βιταμίνη Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β,
απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του
εγκεφάλου και τη διαχείριση του άγχους. Αν τρώτε αρκετά
επεξεργασμένα τρόφιμα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες θα
ενισχύσετε την καλύτερη πρόσληψη της βιταμίνης Β.
- Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ισχυρό
αντιοξειδωτικό για υγιή αντίδραση σε φλεγμονές και είναι ζωτικής
σημασίας για το ανοσοποιητικό και τη λειτουργία του εγκεφάλου
- Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο
στην ανάπτυξη των οστών, έτσι αν υπάρχει έλλειψη στην πρόσληψη
αυτής της βιταμίνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη. Τα καλά
νέα είναι ότι η έκθεση με μέτρο στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί
τον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D και τα παιδιά λατρεύουν να
παίζουν σε εξωτερικούς χώρους.
Ανακαλύψτε τις Ωμέγα 3!
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, κυρίως Ω-3 λιπαρά οξέα, είναι ζωτικής
σημασίας για την ανάπτυξη και την υγεία του εγκεφάλου, της
καρδιάς, του νευρικού συστήματος, τους ιστούς, το δέρμα και το
ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ωμέγα-3 DHA είναι ιδιαίτερα σημαντικά
για τα παιδιά. Ψάρια του κρύου νερού όπως ο σολομός και ο τόνος,
αλλά και ο λιναρόσπορος, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη και τα
καρύδια είναι καλές πηγές λιπαρών οξέων Ω-3. Αν τα τρόφιμα αυτά
δεν αποτελούν μέρος της διατροφής σας θα πρέπει να εξετάσετε τα
συμπληρώματα διατροφής Ω3 που υπάρχουν σε πολλά φαρμακεία ή και
καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Προσπαθήστε να μοιάζει το πιάτο σας με Ουράνιο
τόξο.
Ένα πολύχρωμο πιάτο με φυσικό μωβ, μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί,
κίτρινο και πράσινο θα θρέψει νέους φορείς με τα θετικά
αποτελέσματα των φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως καροτενοειδή,
φλαβονοειδή, και της χλωροφύλλης. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά,
όπως το μάνγκο, τα καρότα, τα βερίκοκα, τα εσπεριδοειδή, τα
δαμάσκηνα, τα βατόμουρα, η μελιτζάνα, τα σταφύλια, το καρπούζι,
τα σμέουρα, τα παντζάρια, πράσινα φασόλια, η κολοκύθα και σκούρα
πράσινα φυλλώδη.
Βγάλτε από τη διατροφή σας τα μεταλλαγμένα
λιπαρά.
Αποφύγετε σνακ και επιδόρπια με υδρογονωμένα λίπη, τα οποία
προστίθενται σε πολλά συμβατικά επεξεργασμένα τρόφιμα που
στοχεύουν κυρίως στα παιδιά.
Η διαδικασία της υδρογόνωσης μετατρέπει τα φυτικά έλαια από τη
φυσική υγρή τους κατάσταση σε στερεά λίπη.
Το αποτέλεσμα είναι ένα λίπος που είναι πλούσιο σε μεταλλαγμένα
λιπαρά οξέα.
Θυμηθείτε: Τα υδρογονωμένα λίπη δεν επιτρέπονται σε κανένα από
τα τρόφιμα που πωλούνται.
Τα μεταλλαγμένα λιπαρά οξέα αυξάνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη,
ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται η HDL (καλή) χοληστερόλη, και έχει
αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Τα μεταλλαγμένα λιπαρά οξέα έχουν ακόμη χειρότερη επίδραση στα
επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με τις δίαιτες υψηλές σε βούτυρο,
οι οποίες περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.
Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συμβάλλουν σε ένα πιο
σταθερό επίπεδο σακχάρου στο αίμα και έχουν αποδειχθεί ότι
μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης καθώς επίσης μειώωει και τον
κίνδυνο του διαβήτη.
Η αντικατάσταση των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με
τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι ένα σημαντικό βήμα για
ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υγιεινές διατροφικές
συνήθειες.
Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε
φυτικές ίνες και πρωτεΐνες έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη
και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό
διάστημα.
Φασόλια, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά
ολικής αλέσεως, είναι τα τρόφιμα με το χαμηλότερο γλυκαιμικό
δείκτη.