ΑΡΧΙΚΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     ΔΟΜΗ ΧΡΟΝΟΣ ΗΡΩΕΣ ΑΞΙΕΣ

     

                                                ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

     Στο Παραμύθι Χωρίς Όνομα, οι ήρωες προτείνουν μια στάση ζωής και ως εκ τούτου λειτουργούν ως πρότυπα για την κοινωνία. Συγκεκριμένα, η Πηνελόπη Δέλτα  σε μια επιστολή της διατυπώνει το ιδανικό της για τα Ελληνόπουλα παρουσιάζοντας τον πρωταγωνιστή του έργου, το Βασιλόπουλο, ως τον Νεοέλληνα που θα έσωζε τον τόπο. " Το Βασιλόπουλο είναι ο νέος Έλληνας όπως θα τον ήθελα, εκείνος που θα ζητήσει μέσα του να βρει τη δύναμη ν' αναγεννηθεί, όχι έξω, ρίχνοντας στον έναν και στον άλλον τις δικές του αμαρτίες".  Ο συνομιλητής της υποπτεύεται ότι η Δέλτα αναφέρεται στον Ελευθέριο Βενιζέλο, που πολύ τον θαύμαζε και τον εκτιμούσε. Όμως, κρυμμένος μέσα στο χαρακτήρα του βασιλόπουλου ήταν ο αγαπημένος της Ίων Δραγούμης.

                                                   

    Οι βασικοί χαρακτήρες του έργου είναι απόλυτοι και μονοδιάστατοι, οργανωμένοι σε ομάδες, για την καλύτερη κατανόηση των ιδεών του έργου.  Οι ήρωες είτε συμπυκνώνουν ηθικές αρετές, είτε αποτελούν αρνητικά πρότυπα και τα ονόματα τους φέρουν κοινωνικά ή ατομικά χαρακτηριστικά. Έτσι, γυναικείοι και αντρικοί χαρακτήρες "υπακούν" ο καθένας στο όνομά του, ώστε η θέση τους στην ιστορία να είναι αναμενόμενη:

 

  • Οι γυναικείοι χαρακτήρες ορίζονται, ανάλογα με το όνομά τους σε αρνητικούς (Βασίλισσα Παλάβω, Ζήλιω, Πικρόχολη) και θετικούς (κυρα-Φρόνηση, Γνώση, Ειρηνούλα).

 

  • Οι αντρικοί χαρακτήρες σχηματίζουν τρεις διακριτές ομαδες. Στος δύο πρώτες περιλαμβάνονται οι θετικοί ήρωες (Βασιλόπουλο Συνετός, Πολύδωρος, Πολύκαρπος, Κουλός ναύτης, Κουτσός Στρατιώτης) και οι αρνητικοί ( Βασιλιάς Αστόχαστος, Πανουργάκος, Λαγόκαρδος, Κατρακυλάκος, Μασκαρόπουλος, Κατεργαρίσκος). Στην τρίτη ομάδα τοποθετούνται οι ήρωες που το όνομά τους συνδέεται με το κεντρικό θέμα  που θέτει το έργο (την ανόρθωση της πατρίδας) και χάριν των οποίων το βασιλόπουλο αναλαμβάνει δράση, δηλαδή οι απλοί μεροκαματιάρηδες (σιδεράς, ταλαιπωράκης,  Δυστυχόπουλος, γερο-Φτωχούλης, Δάσκαλος,  Πρωτομάστορας). Θα μπορούσαμε σχηματικά να πούμε πως οι αρνητικοί ήρωες συμβολίζουν τη διεφθαρμένη εξουσία , αυτοί της τρίτης ομάδας τον πολύπαθο λαό και οι θετικοί τους πρωτοπόρους που οδηγούν στην αλλαγή της κατάστασης στο Βασίλειο των "Μοιρολατρών".