Συχνές Ερωτήσεις |
||||
Θα με επηρεάσει προσωπικά η αλλαγή του κλίματος;
Δεν είναι πλέον αργά για να κάνουμε κάτι;
Μπορεί πραγματικά ένα άτομο να κάνει τη διαφορά
Θα με επηρεάσει προσωπικά η αλλαγή του κλίματος; ; Αν ζείτε στην Ευρώπη, θα θυμάστε ενδεχομένως το κύμα καύσωνα του 2003 ή ορισμένες πυρκαγιές σε δάση της νότιας Ευρώπης ή τις πλημμύρες που έπληξαν ολόκληρη την ήπειρο κατά τα τελευταία χρόνια. Παρότι είναι αδύνατος ο ισχυρισμός ότι αυτά τα συμβάντα προκλήθηκαν από τις κλιματικές αλλαγές, αυτά συνάδουν με τις δηλώσεις των επιστημόνων σχετικά με τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Είναι, επίσης, πιθανόν να βιώσετε συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα στα χρόνια που έρχονται και θα παρατηρήσετε ότι τα ασφάλιστρα για την προστασία της περιουσίας σας από τις καταστροφές, που προκαλούν οι καταιγίδες, θ’ αυξηθούν. Όσον αφορά το μέλλον, στις χώρες της νότιας Ευρώπης αναμένεται να παρατηρηθεί όλο και μεγαλύτερη μείωση των βροχοπτώσεων και αύξηση της θερμοκρασίας (π.χ. έως και 4,5ο C πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία το 2080), ενώ στις βορειο-ευρωπαϊκές χώρες η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι ελαφρώς μικρότερη (περίπου 1,5-2,0ο C το 2080) και οι βροχοπτώσεις θ’ αυξηθούν. Αν τυχαίνει να ζείτε σε παράκτιες περιοχές, ίσως παρατηρήσετε την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ίσως, επίσης, πληγείτε από τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, εάν εργάζεστε στη γεωργία, τη δασοκομία και τη φύση, αφού η χλωρίδα και η πανίδα θα μεταναστεύσουν από τις παραδοσιακές περιοχές τους σε ψυχρότερα κλίματα. Εάν κάνετε σκι, ίσως παρατηρήσετε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα και οι παγετώνες θα εξαφανίζονται όλο και περισσότερο. Κατά την επιλογή των τόπων διακοπών σας, ίσως στο μέλλον να προτιμήσετε διαφορετικούς προορισμούς απ' ό,τι σήμερα, επειδή ορισμένοι από αυτούς τους προορισμούς θα είναι υπερβολικά θερμοί ή ασταθείς. Επίσης, ίσως δείτε τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, π.χ. ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων, νέους οικοδομικούς κώδικες, αλλαγή καλλιεργειών για τους αγρότες. Εάν τα πράγματα γίνουν πραγματικά άσχημα, εάν η κοινωνία δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών ή εάν οι συνέπειές τους αποδειχθούν σοβαρότερες από τις σημερινές προβλέψεις των επιστημόνων, ίσως επηρεαστείτε από μια γενική οικονομική ύφεση και ίσως η χώρα σας αναγκαστεί να επέμβει σε συγκρούσεις για τα τρόφιμα και το νερό σε τρίτες χώρες, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να δεχθεί κύματα προσφύγω
Δεν είναι πλέον αργά για να κάνουμε κάτι;
Σίγουρα όχι! Στην πραγματικότητα, εάν θέλουμε να περιορίσουμε τις κλιματικές αλλαγές θα πρέπει να δράσουμε τώρα. Κατ' αρχήν, θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν τα μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και, δεύτερον, τα αέρια θερμοκηπίου έχουν μεγάλο χρόνο ζωής. Συνεπώς, οι εκπομπές σήμερα θα επηρεάζουν το κλίμα του πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες. Με βάση τα επιστημονικά πορίσματα, η Ε.Ε. πιστεύουν ότι η μέση αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 2°C σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής. Έτσι, θα μπορέσουμε ν' αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές και τις συνέπειές τους. Για να παραμείνουμε εντός του ορίου των 2 ºC, θα πρέπει να σταματήσει η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 και έπειτα να μειωθούν οι εκπομπές κατά το ήμισυ σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2050. Αυτό προϋποθέτει ουσιαστικές μεταβολές στα συστήματα ενέργειας και μεταφορών, τη συμβολή όλων των τομέων της κοινωνίας, καθώς και των πολιτών.
Μπορεί πραγματικά ένα άτομο να κάνει τη διαφορά; Η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματικά ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας, και όλοι μας είμαστε μέρος της λύσης. Εάν θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος, κάθε τομέας της κοινωνίας μας και κάθε άτομο ξεχωριστά θα πρέπει να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ε.Ε. (και, συνεπώς, ευθύνονται για το 20% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε.). Το 70% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά καταναλώνεται για τη θέρμανση των σπιτιών μας, το 14% για ζεστό νερό και το 12% για το φωτισμό και τις ηλεκτρικές συσκευές. Τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ευθύνονται για το 10% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ε.Ε. Ακόμη, τα άτομα αγοράζουν προϊόντα που κατασκευάζονται με ενέργεια, χρησιμοποιούν αεροπλάνα, παράγουν απόβλητα, τρώνε κρέας κ.λπ.- δραστηριότητες που έμμεσα προκαλούν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Καθένας από εμάς έχει τη δύναμη να επηρεάσει αυτές τις εκπομπές και αυτή η ιστοσελίδα δίνει πάνω από 50 συμβουλές σχετικά με τους τρόπους επίτευξης του στόχου αυτού, χωρίς να μειωθεί η ποιότητα της ζωής μας. Στην ουσία οι τρόποι αυτοί βοηθούν στην εξοικονόμηση χρημάτων. Και όλοι οι πολίτες μαζί μπορούν να επιτύχουν μια σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο, η κοινωνία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ποικιλία επιλογών, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Ορισμένες από αυτές τις επιλογές είναι η αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, οι καθαρότεροι τρόποι παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, τα νέα καύσιμα μεταφοράς, η καλύτερη μόνωση των κτιρίων και, μακροπρόθεσμα, νέες καθαρές τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο και η τεχνολογία κυψελών καυσίμων (εφόσον το υδρογόνο παράγεται με καθαρή ενέργεια), η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Είναι καθήκον των διαμορφωτών πολιτικής η εγκαθίδρυση ενός πλαισίου που θα ευνοεί αυτές τις εναλλακτικές επιλογές. Οι ερευνητές και οι επιστήμονες θα πρέπει να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις καθαρές πηγές στις τρίτες χώρες, να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να επιτρέψουν την είσοδο στους πρόσφυγες.
Τι κάνουν οι επιχειρήσεις;
Οι επιχειρήσεις ή οι βιομηχανίες κατανοούν σταδιακά ότι περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, όχι μόνον συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, αλλά και εξοικονομούν χρήματα, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους και εξασφαλίζουν καλή δημοσιότητα. Όλο και περισσότερες εταιρείες δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές τους. Για παράδειγμα, μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων σε διάφορες περιοχές του κόσμου έχει εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ από το 1990, περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας και εγκαθιστώντας νέες, φιλικές προς το κλίμα, τεχνολογίες στα εργοστάσιά της. Επιπλέον, εξοικονομεί 7-11 εκατ. ευρώ ετησίως από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Χάρη στα μέτρα αυτά, έχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 67% από το 1990. Οι ενώσεις των Ευρωπαίων, Ιαπώνων και Κορεατών κατασκευαστών αυτοκινήτων δεσμεύθηκαν οικιοθελώς να μειώσουν περίπου κατά το ένα τέταρτο, με βάση τα επίπεδα του 1995, το μέσο όρο των εκπομπών CO2 των νέων επιβατικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη μέχρι το 2008 ή 2009 (ανάλογα με την ένωση). Σχεδόν 11.500 ενεργειοβόρες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ε.Ε. συμμετέχουν, επίσης, στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής (βλ. επόμενη ερώτηση). Στο πρόγραμμα αυτό, επιτρέπεται να εκπέμπουν περιορισμένες ποσότητες CO2, χωρίς χρέωση. Έτσι ενθαρρύνονται να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση και να επενδύσουν σε νέες, φιλικές προς το κλίμα, τεχνολογίες. Η ανάπτυξη φιλικών προς το κλίμα τεχνολογιών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ανοίγει νέες αγορές. . Χάρη στα συστήματα υποστήριξης της αιολικής ενέργειας σε πολλές χώρες της Ε.Ε., η Ευρώπη ηγείται των εξελίξεων στο συγκεκριμένο τεχνολογικό τομέα, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες προμηθεύουν σήμερα το 90% της ταχέως αναπτυσσόμενης παγκόσμιας αγοράς εξοπλισμού αιολικής ενέργειας.
|
||||
\ |
||||