Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας Βερολίνο                     ΒερολίνοAllianz ArenaΤο τείχος του Βερολίνου

Deutschland Home  Γερμανία  Πόλεις  Αξιοθέατα  Χρήσιμα Links Λεξικό 

Γερμανία

   

Πολιτικός και Γεωφυσικός Χάρτης Γερμανίας                                           

                                      

                                     

 Καιρός Βερολίνου..online

 Click for Berlin Schoenefeld, Germany Forecast

Γεωγραφία

Ξεκινώντας από τον βορρά και προχωρώντας προς το νότο διακρίνονται τέσσερις φυσικές περιοχές που διαφέρουν μεταξύ τους: το Γερμανικό Βαθύπεδο (Norddeutsche Tiefebene), τα Μεσαία Όρη (Mittelgebirge), το Σουηβοβαυαρικό Υψίπεδο (Nördliches Alpenvorland) και οι Γερμανικές Άλπεις (Ostalpen).Το Γερμανικό Βαθύπεδο κλείνεται στα νότια από τους ορεινούς όγκους της κεντρικής Ευρώπης ενώ στα βόρεια κατεβαίνει προς τις πεδινές λεκάνες που βρέχονται από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα και γενικώς έχει όψη μάλλον ομοιόμορφη.Τα Μεσαία Όρη δεν έχουν πραγματική μορφολογική ενότητα. Το ίδιο το βόρειο όριο με το βαθύπεδο είναι συχνά ασαφές και μερικές φορές πολύ έντονο με μεγάλες προεξοχές. Στα νότια, στην περιοχή του άνω Δούναβη περίπου, τα Μεσαία Όρη αποτελούν προϊόν πολύπλοκων ορογενετικών και ηπειρογενετικών φαινομένων που ανάγονται στην πρωτογενή εποχή. Ερκύνιες ορογενετικές κινήσεις παραμόρφωσαν έντονα την περιοχή ώστε να καταλήξει σε σειρά πολλών λόφων που σκεπάστηκε πολλές φορές από τα νερά της θάλασσας. Έπειτα από την αλπική ορογένεση, η περιοχή καλύφτηκε από ακανόνιστες οροσειρές που προκάλεσαν τεκτονικές μετατοπίσεις.Νότια του Δούναβη υψώνεται βαθμιαία το Σουηβοβαυαρικό Υψίπεδο, το οποίο αποτελεί κεντρικό τμήμα της εκτεταμένης περιοχής των υποαλπικών υψωμάτων, που απλώνονται στους πρόποδες των εξωτερικών πλαγιών των Άλπεων, ανάμεσα στη Σαβοΐα και στη λεκάνη της Βιέννης, πλούσια σε βοσκότοπους και δάση κωνοφόρων.Το γερμανικό τμήμα των Άλπεων αποτελεί στενή λωρίδα μονάχα που αντιστοιχεί στο Βαυαρικό οροπέδιο και τις Βαυαρικές Προάλπεις. Ψηλότερη κορυφή των Γερμανικών Άλπεων και συγχρόνως ολόκληρης της Γερμανίας είναι η Τσούγκσπιτσε στη Βαυαρία, που φτάνει τα 2.962 μ.

Διοικητική διαίρεση

Οι πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας :

  1. Βερολίνο με 3.391.407 κάτοικους
  2. Αμβούργο με 1.736.752 κάτοικους
  3. Μόναχο με 1.397.537 κάτοικους
  4. Κολωνία με 975.907 κάτοικους
  5. Φρανκφούρτη με 657.126 κάτοικους

Η Γερμανία διαιρείται σε δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια, τα λεγόμενα Bundesländer (στον ενικό Bundesland). Το κάθε ομόσπονδο κρατίδιο έχει τη δική του κυβέρνηση και το δικό του κοινοβούλιο καθώς και τα δικά του σύμβολα (σημαία, εθνόσημο). Ορισμένα μάλιστα έχουν το δικό τους εθνικό ύμνο, όπως π.χ. η Βαυαρία. Ο αρχηγός του κάθε κράτους κατέχει τον τίτλο του πρωθυπουργού (γερμαν. Ministerpräsident).Από τα δεκαέξι κρατίδια, τα τρία αποτελούν κρατίδια-πόλεις. Αυτά είναι: η πρωτεύουσα Βερολίνο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και κύριο λιμάνι της χώρας το Αμβούργο καθώς και η Βρέμη. Οι δύο τελευταίες πόλεις έχουν μακρά παράδοση αυτονομίας που χρονολογείται από τα ύστερα μεσαιωνικά έτη, όταν αμφότερες αποτελούσαν μέλη της Χανσεατικής Ένωσης.Τα υπόλοιπα δεκατρία κρατίδια αποτελούν είτε την ιστορική συνέχεια ανεξαρτήτων γερμανικών κρατών πριν από την ένωση του 1871 (όπως π.χ. η Βαυαρία, η Έσση), άλλα δημιουργήθηκαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (όπως η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Κάτω Σαξωνία). Μετά την επανένωση του 1990 δημιουργήθηκαν πέντε νέα κρατίδια από τα εδάφη της Ανατολικής Γερμανίας, των οποίων οι ονομασίες αντιστοιχούν είτε σε ιστορικά κράτη προ του 1871 (π.χ. η Σαξωνία) είτε σε ιστορικές περιοχές (π.χ. το Βρανδεμβούργο). Τα μεγάλα σε πληθυσμό ομόσπονδα κρατίδια υποδιαιρούνται σε μικρότερες διοικητικές ενότητες, αντιστοίχων των ελληνικών νομών.

Οικονομία

Η οικονομία της Γερμανίας βασίζεται κυρίως στον βιομηχανικό στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Ενώ μεγάλες εκτάσεις της χώρας καταλαμβάνονται από αγροτικές καλλιέργειες, μονάχα 2-3% του πληθυσμού ασχολείται με τον τομέα αυτό. Με ΑΕΠ 2.714.418 εκατομμυρίων δολλαρίων (2005), η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη εθνική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Εκτός αυτού είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα του κόσμου. Όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο η Γερμανία είναι βάσει Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index) 19η στον κόσμο, ενώ η World Bank Group εκτιμά την ευημερία ανά κάτοικο ως την 5η μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά από Ελβετία, Δανία, Σουηδία και ΗΠΑ.

Πληθυσμός και στατιστικά στοιχεία

O πληθυσμός της Γερμανίας είναι περίπου 82,5 εκατομμύρια και αυξάνεται 1,4% το χρόνο (εκτ. 1999). Η αύξηση του πληθυσμού οφείλεται αποκλειστικά στον υψηλό βαθμό μετανάστευσης. Δίχως τους μετανάστες ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξάνεται –0,9% το χρόνο.

Η πλειονότητα των κατοίκων, περίπου 68 εκατομμύρια (82 %), είναι Γερμανικής καταγωγής, ενώ περίπου 75 εκατομμύρια έχουν την γερμανική υπηκοότητα. 15 εκατομμύρια κάτοικοι είναι ξένης καταγωγής και 8 εκατομμύρια έχουν ξένες υπηκοότητες.

Οι μεγαλύτερες μεταναστευτικές ομάδες είναι κυρίως ανατολικοευρωπαίοι γερμανικής καταγωγής, όπως πχ Ρώσοι (4 εκατομμύρια) και Πολωνοί (3 εκατομμύρια). Λαοί της Ασίας (όπως πχ Τούρκοι, Κούρδοι, Ιρανοί, Άραβες κλπ.) συγκεντρώνουν περίπου 4,5 εκατομμύρια των μεταναστών. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως νοτιοευρωπαίοι (Βόσνιοι, Ιταλοί, Σλοβένοι, Σέρβοι, Αλβανοί, Έλληνες, κλπ.), αλλά και Αφρικανοί.

Θρησκεία και Γλώσσα

Οι περισσότεροι Γερμανοί είναι Χριστιανοί.

Οι Μωαμεθανοί αποτελούν περίπου το 3,9 % του πληθυσμού, αν και οι περισσότεροι είναι ξένης καταγωγής. Ο αριθμός Γερμανών Μωαμεθανών υπολογίζεται γύρω στους 732.000. Υπάρχουν επίσης και μειονότητες Εβραίων (106.000) και Μαρτύρων του Ιεχωβά 0,2% (164.000).

 

Web Design & Web Development by katxatz

Email: katxatz@gmail.com