CINEMApedia.gr

Κεντρική Η Εξέλιξη Ελληνικό Cinema Ξένο Cinema Επικοινωνία

 

 

 

Κινητοσκόπιο Κινημ.Μηχανές Στάδια Ταινίας Είδη Ταινιών Η Μετάβαση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Creator: Kaleli Katerina

Τα τρία στάδια για την δημιουργία μιας ταινίας

 

Για να περατωθεί μία κινηματογραφική ταινία θα πρέπει να διασχίσει τρία στάδια:

 

  •  Η προπαρασκευή της ταινίας: Αφορά στην συγγραφή του σεναρίου. Το σενάριο είναι η ιστορία (ο μύθος) που πρόκειται να μας αφηγηθεί ο σκηνοθέτης της ταινίας. Το σενάριο θα πρέπει να εστιάζεται σ'ένα συγκεκριμένο θέμα, να περιέχει μια κεντρική ιδέα. Στο σενάριο αναγράφονται απλώς οι σκηνές από την πρώτη μέχρι την τελευταία. Κατόπιν ο σκηνοθέτης μαζί με τον οπερατέρ και τον σκηνογράφο - καθώς και με τον διευθυντή παραγωγής - θ‘ αναζητήσουν τους κατάλληλους εκείνους χώρους, που θα γυριστεί κάποιο τμήμα (πλάνο ή σκηνή), η ολόκληρη η ταινία.

 

  • Το γύρισμα: Μια ταινία μπορεί να γυριστεί σε στούντιο, ή σε φυσικά ντεκόρ. Όταν λέμε "στούντιο" στην κινηματογραφική γλώσσα, εννοούμε ένα συγκρότημα εγκαταστάσεων. Τα καλά εξοπλισμένα στούντιο έχουν συνήθως έξι πλατό (χώρους γυρισμάτων), όπου μπορούμε να γυρίσουμε έξι ταινίες ταυτόχρονα.  Όταν τα πάντα είναι έτοιμα. ο σκηνοθέτης φωνάζει συνήθως την φράση "πάμε πλάνο", ώστε όλοι να συγκεντρωθούν και να πάνε στις θέσεις τους. ο βοηθός σκηνοθέτη έχει ετοιμάσει την κλακέτα.

     

  • Η εργαστηριακή επεξεργασία, το μοντάζ και οι άλλες τεχνικές διαδικασίες: Αμέσως μετά το γύρισμα, ακολουθεί το στάδιο της εργαστηριακής επεξεργασίας, τόσο του φιλμ, όσο και των μαγνητοταινιών του ήχου. Όσον αφορά τον ήχο, οι μαγνητοταινίες στις οποίες έχει εγγραφεί κατά το γύρισμα, μεταφέρονται στο στούντιο ηχογράφησης. Εκεί αυτός μεταγράφεται σε ειδική μαγνητική ταινία που λέγεται μαγνητικό περφορέ, ή απλά περφορέ. Μετά από αυτά ακολουθεί το μοντάζ στην μουβιόλα (το βασικό εργαλείο των μοντέρ), η διαδικασία δηλαδή της συναρμολόγησης των πλάνων, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στάδια μιας κινηματογραφικής ταινίας.

Σκηνές που συνθέτουν μια ταινία κ΄ μονταζ:

Καρέ 1

Διαδοχικές εικόνες που συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα μιας ταινίας

Καρέ 2

Διαδοχικές εικόνες που συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα μιας ταινίας

Μοντάζ

Επεξεργασία μια ταινίας για την αφαίρεση πλάνων ή σκηνών, την διόρθωση σκηνών και γενικά για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος μιας ταινίας.

 

 

 

Πόσοι άνθρωποι δουλεύουν για να γίνει μια ταινία :

 
.

Κλακέτα

 

Ο βοηθός σκηνοθέτη έχει ετοιμάσει την κλακέτα, δηλαδή ένα φορητό μαύρο πίνακα στον οποίον αναγράφονται ο τίτλος της ταινίας, καθώς επίσης και ο αριθμός της σκηνής, του πλάνου, αλλά και της λήψης που θα γυριστεί. Στην κλακέτα επίσης μπορεί να αναγράφεται το όνομα του σκηνοθέτη, της παραγωγής, κλπ.