CINEMApedia.gr

Κεντρική Η Εξέλιξη Ελληνικό Cinema Ξένο Cinema Επικοινωνία

 

 

 

Αμερικάνικος Ιαπωνικός Ινδικός Κινέζικος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Creator: Kaleli Katerina

 

Ιαπωνικός Κινηματογράφος

 

Είναι το πιο δημοφιλές ιαπωνικό κινηματογραφικό είδος στην Δύση: οι ταινίες με σαμουράι αποτελούν κάτι τόσο τυπικό όσο ένα στοιχείο της εθνικής ταυτότητας αλλά και κάτι τόσο ουσιαστικό όσο ένα έργο τέχνης. Σφράγισαν το τοπίο του ιαπωνικού σινεμά, ανέδειξαν σκηνοθέτες και ηθοποιούς σταρ και έγιναν ένα προϊόν εξαγωγής, ένα εξωτικό προϊόν που έγινε αντικείμενο λατρείας και μία από τις σταθερές εμμονές του δυτικού κόσμου.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι σαμουράι και οι αρχές που αυτοί εξέφραζαν παρέπεμπαν στον μιλιταρισμό και τον αυστηρό κώδικα ηθικής των στρατιωτικών, υπευθύνων για την ήττα και την καταστροφή της Ιαπωνίας. Στην προπαγανδιστική ταινία του κλασικού αμερικανού σκηνοθέτη
Frank Capra,
Japan: Know your Enemy (1945) το bushido (μπουσίντο), ο κώδικας τιμής των σαμουράι περιγράφεται ως "η τέχνη της απάτης". Όμως από τότε καθώς ο χρόνος επούλωνε τις πληγές του πολέμου, οι ταινίες με σαμουράι έγιναν μια γέφυρα που ενώνει τον πολιτισμό της Ιαπωνίας με τον δυτικό πολιτισμό. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι αληθινοί σαμουράι και ο πολιτισμός τους εξαφανίσθηκαν 30 χρόνια πριν την εμφάνιση του κινηματογράφου, τότε αυτές οι ταινίες υπήρξαν το μόνο μέσο για να γνωρίσουν οι δυτικοί εκ των έσω μια σημαντική πτυχή του Ιαπωνικού πολιτισμού.
Η ταινία
Last Samourai αλλά και η πρόσφατη επιτυχής επανεμφάνιση αυτού του είδους του ιαπωνικού σινεμά, με ταινίες όπως το The Twilight Samourai/ Tasogare seibei (Yoji Yamada), πιστοποιούν την αναβίωση και είναι ένα μικρό δείγμα της διαχρονικότητας αλλά και της επιτυχίας που γνώρισαν οι ταινίες αυτού του είδους.

 

         

Προτεινόμενη Φιλμογραφία


Yojimbo (1961) Akira Kurosawa
The Seven Samurai (1954) Akira Kurosawa
Sanjuro (1962) Akira Kurosawa
The Hidden Fortress (1958)Akira Kurosawa
47 Ronin (1941) Kenji Mizoguchi
Harakiri (1963) Masaki Kobayashi
Ansatsu (1964) Masahiro Shinoda
Samurai 1: Musashi Miyamoto (1955) Hiroshi Inagaki
Kojiro (1967) Hiroshi Inagaki
Chushingura (1962) Hiroshi Inagaki
Gate of Hell/ Jigokumon (1953) Teinosuke Kinugasa
Zatoichi Monogatari (1962) Kenji Misumi
Zatoichi vs. Yojimbo (1970) Kihachi Okamoto
Ame Agaru (1999) Takashi Koizumi
Gohatto/Taboo (2000) Nagisa Oshima