Οι Ωκεανοί της Γης

   

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

 
Αποτελεί τον μεγαλύτερο ωκεανό της Γης
Αρχική
Αντλαντικός Ωκεανός
Ινδικός Ωκεανός
Αρκτικός Ωκεανός
Ανταρκτικός Ωκεανός
Εικόνες
 

Γενικά

 

Μορφολογία

 

Βάθος

 

Θερμοκρασία

 

Κυριότερα Λιμάνια

 

 
   

Γενικά

 

Ο Ειρηνικός ωκεανός αποτελεί μια θαλάσσια έκταση (166.000.000 τ. χλμ, 180 εκατ. τ. χλμ. μαζί με τις εσωτερικές συνεχόμενες θάλασσες) που εκτείνεται από τις αρκτικές έως τις ανταρκτικές περιοχές. Είναι ο μεγαλύτερος σε βάθος και έκταση ωκεανός της υδρογείου και η επιφάνειά του είναι περίπου ίση προς τη μισή συνολική επιφάνεια των θαλασσών και το 35% ολόκληρης της γήινης επιφάνειας. Ονομάζεται επίσης Μεγάλος ωκεανός, Θάλασσα του Νότου και Νότιος ωκεανός, ενώ την ονομασία «Ειρηνικός ωκεανός» οφείλει στον Μαγγελάνο (1520). Το μέγιστο μήκος του προς την κατεύθυνση των μεσημβρινών υπερβαίνει τα 16.000 χλμ. και προς την κατεύθυνση των παραλλήλων, μεταξύ Παναμά και Φιλιππίνων, φτάνει τα 17.000 χλμ. Ο Ειρηνικός ωκεανός, που περιλαμβάνεται μεταξύ της ανατολικής Ασίας, της ανατολικής Αυστραλίας και της δυτικής Αμερικής, συγκοινωνεί βόρεια με τον Αρκτικό ωκεανό μέσω του Βερίγγειου πορθμού, ενώ δυτικά και νοτιοδυτικά επικοινωνεί με τον Ινδικό ωκεανό, με τα νησιά του αρχιπελάγους της Ινδονησίας και της Μαλαισίας. Επίσης, συγκοινωνεί με τον Ατλαντικό ωκεανό μέσω της τεχνητής διώρυγας του Παναμά και των πορθμών Μαγγελάνου και Ντρέικ κα νότια με τον Ανταρκτικό ωκεανό. Τα όριά του με την ξηρά διαρθρώνονται κατά τέτοιο τρόπο στη δυτική πλευρά, ώστε να σχηματίζουν πολυάριθμες δευτερεύουσες εσωτερικές θάλασσες (Βερίγγειος θάλασσα, Κίτρινη θάλασσα, Ανατολική Κινεζική θάλασσα, θάλασσες της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων, θάλασσα των Κοραλλιών, θάλασσα της Τασμανίας). Αυτές χωρίζονται από τον ανοιχτό ωκεανό με μία σειρά από νησιωτικές αλυσίδες (Αλεούτες, Προμπίλοφ, Κομαντόρσκι, Κουρίλες, νησιά του ιαπωνικού αρχιπελάγους, Ριουκιού, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, νησιά της Ινδονησίας και της Μαλαισίας και άλλα νησιά που αποτελούν τμήμα της Ωκεανίας). Πολλά από τα κεντρικά νησιά του Ειρηνικού ωκεανού είναι ηφαιστιογενή ή κοραλλιογενή, και συχνά αποτελούν κορυφές μακρών υφαλορράχεων (Χαβάη, Γκαλαπάγκος, Νέα Καληδονία, Νήσος του Πάσχα κ.λπ.).

 

 

Μορφολογία

 

Η μορφολογία του βυθού του Ειρηνικού ωκεανού χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία. Κυρτός κατά το μεγαλύτερο τμήμα του, ο βυθός υψώνεται σε υφαλορράχεις ή ανωφέρειες ή σχηματίζει βαθιές τάφρους με αβύσσους με απόκρημνα τοιχώματα, τα οποία βρίσκονται κοντά στις ράχες ή στις ορεινές αλυσίδες των ανατολικών κρασπέδων. Τα μεγαλύτερα βάθη είναι η τάφρος των Aλεούτων (-7.822 μ.), η τάφρος των Κουριλών (-10.542 μ. στην άβυσσο Τουσκάροβα, -10.916 μ. στην άβυσσο Τριέστε, -11.022 μ. στην άβυσσο Βιτγιάζ), η ιαπωνική τάφρος (-10.230 μ. στην άβυσσο Ραμάπο), η τάφρος των Φιλιππίνων, όπου το 1962, νοτιοανατολικά της Μιντανάο, το βρετανικό πλοίο Κουκ καταμέτρησε βάθος 11.521 μ. (άβυσσος Κουκ). Άλλα κοιλώματα είναι η τάφρος των Νησιών του Σολομώντα (-9.140 μ. στην άβυσσο Πλανέ), η τάφρος των Τόνγκα (-10.633 μ. στην άβυσσο Ορίζων) και η τάφρος των Κερμαντέκ (-10.047 μ.). Άλλες τάφροι, όπως οι Χέκελ, Ρίτσαρντς, Μπαρθόλομιου και Ατακάμα, βρίσκονται μπροστά στις Άνδεις, σε μικρή απόσταση από τις νοτιοαμερικανικές ακτές.

 

 

Βάθος

 

Το μέσο βάθος του Ειρηνικού ωκεανού υπερβαίνει τα 4.000 μ. Η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, της οποίας η έκταση διαγράφεται από το ισοβαρές των -200 μ., είναι πιο ανεπτυγμένη στη δυτική παρά στην ανατολική πλευρά του Ειρηνικού ωκεανού. Ο βυθός καλύπτεται, ιδιαίτερα στο κεντρικό τμήμα, από πελάγια ιζήματα: κόκκινη άργιλο (43%), διάτομα (9%) και ακτινόζωα (4%). Οι ασβεστολιθικές αποθέσεις που απουσιάζουν από το βόρειο τμήμα υπάρχουν στο νότιο (γλοβιγερινική ιλύς 31%). Οι νεογενείς αποθέσεις (13%) περιορίζονται κυρίως στις παράκτιες ζώνες και στα χωρικά ύδατα.

 

 

Θερμοκρασία

 

Η θερμοκρασία των νερών της επιφάνειας του Ειρηνικού ωκεανού ποικίλλει ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος. Στις ζώνες του Ισημερινού έχουν καταγραφεί μέσες ετήσιες τιμές μεταξύ 25° και 28°C. Καθώς προχωρούμε προς τους πόλους η θερμοκρασία ελαττώνεται αρκετά σταθερά με πορεία των ισοθέρμων η οποία συμπίπτει σχεδόν με τους παράλληλους. Πέρα από τις 40° πλάτους, η θερμοκρασία ελαττώνεται πολύ πιο γρήγορα στο βόρειο ημισφαίριο παρά στο νότιο. Εξάλλου, η ανατολική πλευρά, που βρίσκεται απέναντι από τις αμερικανικές ακτές, είναι –σε σύγκριση με το πλάτος– πιο ψυχρή από την ασιατική, γεγονός που προκαλεί τη δημιουργία θαλάσσιων ρευμάτων. Τα νερά του ωκεανού στα διάφορα βάθη χαρακτηρίζονται από ομοιόμορφες τιμές αλμυρότητας και θερμοκρασίας. Οι βροχοπτώσεις στον Ειρηνικό ωκεανό είναι πολύ περισσότερες στο δυτικό πλάτος από το ανατολικό, ελαττώνονται όμως καθώς προχωρούμε από τα βόρεια προς τα νότια.

 

 

Κυριότερα Λιμάνια

 

Κυριότερα λιμάνια του Ειρηνικού ωκεανού είναι τα:

Γιοκοχάμα

Οσάκα

Σαγκάη

Χονγκ Κονγκ

Σιγκαπούρη

Τζακάρτα

Σίδνεϊ

Μελβούρνη

Χονολουλού

Λος Άντζελες

Παναμά

 

 

Αρχή σελίδας

 
 
 
 
   
   

Αρχική Σελίδα