OINOS .GR
 

Κεντρική ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ

                                                              

  

ΑΞΕΣΟΥΑΡ

 

Ποτήρια

Η επιλογή τους σίγουρα δεν γίνεται τυχαία, δεν είναι όμως και τόσο δύσκολη...

-Τα ποτήρια του κρασιού είναι πάντα διαφανή, λευκά για να βοηθήσουν στην ανάδειξη του περιεχομένου. Ένα σωστό ποτήρι θα επιτρέψει το χαρακτήρα ενός καλού κρασιού να αποκαλυφθεί, ενώ αντίθετα ένα λανθασμένο ποτήρι θα καταδικάσει και το καλύτερο κρασί. Τα καλύτερα ποτήρια για να εκτιμήσετε ένα κρασί είναι αυτά από απλό, λεπτό, καθαρό γυαλί. Τα βαριά, κρυστάλλινα και με ανάγλυφα σχέδια ποτήρια μας δυσκολεύουν να εκτιμήσουμε το πραγματικό χρώμα του κρασιού. Τα ποτήρια πρέπει να έχουν σχήμα τουλίπας, ώστε να επιτρέπουν την ανάδευση του κρασιού και τη συγκέντρωση των αρωμάτων του κάτω από το χείλος του.
   Σήμερα υπάρχουν διαφορετικά είδη ποτηριών για διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού, εν τούτοις αποτελούν μία κάπως εξεζητημένη υπερβολή (παρά το ότι μπορούν, πράγματι, να βελτιώσουν την αίσθηση του αρώματος κάποιων κρασιών).

 

Κανάτες

-Διαφορετικά κρασιά, δεν σερβίρονται ποτέ στο ίδιο ποτήρι, είτε είναι λευκά κρασιά, είτε κόκκινα.  Κάθε κρασί θέλει το δικό του ποτήρι.

-Τα λευκά κρασιά νέας σοδειάς απαιτούν ποτήρια με μεγάλο στόμιο, τα οποία θα επιτρέψουν την απελευθέρωση των αρωμάτων τους.

-Τα κόκκινα θέλουν ποτήρι με μικρό στόμιο, το οποίο θα βοηθήσει τις ευχάριστες μυρωδιές να φθάσουν στη μύτη μας, ενώ ταυτόχρονα θα συγκρατεί το αλκοόλ.

   

Δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης, αλλά και γεύσης.  Και γιατί αυτό; Οι μεγάλες κανάτες θα βοηθήσουν τα κρασιά νέας σοδειάς να έχουν την επαφή που τους είναι αναγκαία με οξυγόνο.  Αντίθετα τα ώριμα κόκκινα κρασιά χρειάζονται μικρές κανάτες που δεν θα επιτρέψουν την έντονη οξείδωση. 

Η σωστή κανάτα θα πρέπει να έχει μακρύ λαιμό, να μη στάζει όταν σερβίρουμε και να μην είναι πολύ βαριά, για αποφυγή ατυχημάτων.

 

 

Τιρμπουσόν

Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη ο μοχλός είναι μία από τις δυνατές δυνάμεις της φύσης.  Το ρόλο αυτό καλούνται να παίξουν τα τιρμπουσόν. Με το κατάλληλο εργαλείο κανένας φελλός δεν θα μπορεί να σας αντισταθεί και να σας κρατήσει μακριά από το αγαπημένο σας κρασί.

 

Φελλοί

Ο φελλός, ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν. Ελαφρύς, αδιαπέραστος από αέρια και υγρά, ελαστικός και εύκολα συμπιέσιμος. Εξαιρετικός θερμικός και ακουστικός μονωτής, δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Δεν σκουριάζει, δεν καίγεται, μπορεί να συμπιεστεί και να επανακτήσει το 90% του αρχικού του όγκου σε λιγότερο από 24 ώρες.  Το αυξημένο ποσοστό αέρα που περιέχει στα κύτταρά του τον καθιστά απαραίτητο σύντροφο για την παραγωγή του κρασιού και τη διατήρησή του.