ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Υποστηρικτικός Κόμβος Θεματικού Έτους 2011: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κεντρική ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΧΑΡΤA ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 1948 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΥΛΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, έμεινε γνωστός και ως "Μαχάτμα" δηλαδή μεγαλόψυχος. Γεννήθηκε το 1869 στην επαρχία Γκουτζαράτ της Ινδίας και σπούδασε Νομική στο Λονδίνο. Το 1893 έφυγε για την Νότιο Αφρική για να εργαστεί ως νομικός σύμβουλος σε εταιρία ινδικών συμφερόντων και παρέμεινε εκεί για 20 χρόνια.
     Οι Ινδοί που εργάζονταν τότε στη Νότιο Αφρική αντιμετωπίζονταν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας από τους λευκούς ευρωπαίους που κυβερνούσαν τη χώρα. Αυτή η ρατσιστική συμπεριφορά συνέβαλε στη πολιτική του αφύπνιση. Και ο Γκάντι εφάρμοσε για πρώτη φορά την παθητική αντίσταση και την πολιτική ανυπακοή προς τις νοτιο-αφρικανικές αρχές για να προασπίσει τα πολιτικά δικαιώματα των Ινδών μεταναστών. Επέλεξε τον όρο "satyagraha *" για να εκφράσει τις επαναστατικές μεθόδους που ακολουθούσε, ενώ εμπνευστές του ήταν ο συγγραφέας Λεο Τολστόι, τα διδάγματα του Χριστού αλλά, κυρίως, η "Ανυπακοή του Πολίτη" του Χένρυ Ντέιβιντ Θόρω.

 

Mahatma  Gandhi's One  Spot  Information Website

  • Είμαι έτοιμος να πεθάνω, αλλά δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο είμαι έτοιμος να σκοτώσω.
  • Η ειλικρινής διαφωνία είναι συχνά ένα καλό σημάδι προόδου.
  • Στην αρχή σε αγνοούν, στη συνέχεια γελούν μαζί σου, μετά σε πολεμούν και στο τέλος νικάς.
  • Γίνε εσύ η αλλαγή που ψάχνεις να βρεις στον κόσμο.
  • Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες- από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες.
  • Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Η αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν.

 

 

 

         

Ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela) γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής[1]. Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του ANC το 1944.Πηγε στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν χωρίς να το θέλει αυτός. Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν να εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλείς του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και ενεργό μέλος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου ANC (African National Congress).

      Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος.       

           Έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικάνικου λαού το 1994. Κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Έχασε τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969. Από τότε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS. Ο ίδιος δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος να αναδείξουμε το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που χτυπά ορισμένα άτομα τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο».

 

Η αρχή του τέλους για το Άπαρχαϊντ ήταν η φώτο αυτή.

 

 

 

       Στις 16 Ιουνίου του 1976, χιλιάδες μαθητές από τα σχολεία του Soweto βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το εκπαιδευτικό σύστημα του άπαρτχάιντ. Όμως συνάντησαν τα όπλα των αστυνομικών. 23 παιδιά σκοτώθηκαν. Ανάμεσα τους και ο 12χρονος Έκτωρ Πίτερσον.  Η φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου και κατάφερε να συγκινήσει επιτέλους το δυτικό κόσμο για να ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για την κατάργηση του Άπαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

       Ο 12χρονος Έκτωρ έχει δεχθεί μόλις μια σφαίρα από αστυνομικό κατά τη διάρκεια της πορείας και βρίσκεται στα χέρια ενός φοιτητή, νεκρός. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής του 2010, η αδελφή του Έκτορα, Αντουανέτα Σίτχολ, θυμάται: «Η διαμαρτυρία είχε οργανωθεί μόνο από τα παιδιά του λυκείου και όχι από τους μικρότερους μαθητές. Όμως εκείνη την ημέρα, κατά τη διάρκεια της πορείας βλέπουμε εκατοντάδες μικρά παιδιά να τρέχουν και να γίνονται ένα μαζί μας. Και ξαφνικά, ακούμε έναν πυροβολισμό». Η Αντουανέτα είχε δει τον αδερφό της στο απέναντι πεζοδρόμιο, όμως από το γενικό χαμό μετά τους πυροβολισμούς τον έχασε από τα μάτια της. Όλοι έτρεχαν σε κατάσταση αμόκ, προσπαθώντας να κρυφτούν. «Κάποια στιγμή παρατήρησα ένα πλήθος ανθρώπων να στέκονται γύρω από έναν άνδρα που κρατούσε στα χέρια του ένα παιδί», θυμάται η Αντουανέτα. « Το πρώτο πράγμα που διέκρινα ήταν τα παπούτσια του κι έτσι έτρεξα γρήγορα στο σημείο. Ο άνδρας έτρεχε κι εγώ του έλεγα “Αυτός είναι ο αδερφός μου, ποιος είσαι; Πού τον πηγαίνεις;”. Αλλα αυτός δεν απάντησε ποτέ τίποτα. Απλώς έτρεχε σοκαρισμένος». Η δολοφονία του Έκτορα και των υπόλοιπων 23 ανθρώπων ήταν η αρχή του τέλους του Απαρτχάιντ.Πια, η 16η Ιουνίου για τη Νότια Αφρική είναι η Ημέρα Νεολαίας. Η ημέρα που όλοι θυμούνται τον 12χρονο Έκτορ Πίτερσον.