ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

Υποστηρικτικός Κόμβος Θεματικού Έτους 2011: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κεντρική ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΧΑΡΤA ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 1948 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΥΛΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ  ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: "Ο κύλινδρος του Κύρου"

 

Ο “Κύλινδρος του Κύρου του Μεγάλου” θεωρείται ότι αποτελεί τον πρώτο καταστατικό χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατασκευάστηκε μετά από διαταγή του Πέρση βασιλιά Κύρου Β’ του Μεγάλου, είναι φτιαγμένος από πηλό και πάνω του είναι γραμμένο στην ακκαδική σφηνοειδή γραφή ένα ολόκληρο κείμενο.

Ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Βαβυλώνας το 1878, από τον Ασσύριο αρχαιολόγο Χορμούζν Ρασάμ, στα θεμέλια του ναού Εσαγίλα, του κύριου ναού της Βαβυλώνας, μέσα στον οποίο είχε τοποθετηθεί. Ο κύλινδρος έχει μήκος 23 εκατοστά και διάμετρο 11 εκατοστά ενώ χρονολογείται περί τα 539 π.Χ., χρονιά που ο βασιλιάς των Περσών Κύρος ο Μεγάλος,  κατέλαβε την Βαβυλώνα και ανέτρεψε τον βασιλιά της Ναβονίδη. Στο κείμενο του κυλίνδρου, ο Κύρος καταγγέλλει τον Ναβονίδη ενώ περιγράφει πως ο ίδιος βελτίωσε τη ζωή των πολιτών της Βαβυλώνας και αναγνώρισε τα δικαιώματα σε υποταγμένους λαούς.

http://www.iranchamber.com/history/cyrus/cyrus_charter.php

http://www.derafsh-kaviyani.com/english/timeline.php