Η καφέ αρκούδα
Κεντρική
Τροφή
Αναπαραγωγή
Ημερολόγιο
Βιότοποι
Κίνδυνοι
Προστασία
Οργανώσεις
Διασκέδαση ! ! !
Σχετικά..

Το ημερολόγιο της αρκούδας

 

Γενάρης - Φλεβάρης Μάρτιος - Απρίλης Μάιος - Ιούνιος Ιούλιος - Αύγουστος
       
Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

    


Τον Μάρτιο τα τελευταία χιόνια δεν έχουν λιώσει ακόμη. Η αρκούδα βγαίνει από τη φωλιά της και τα μικρά της βλέπουν για πρώτη φορά τον θαυμαστό κόσμο του δάσους.
Στο δάσος επιστρέφουν ο κούκος , η κίσσα , ο στραβομύτης και όλα τα υπόλοιπα πουλιά. Εμφανίζονται οι πρώτες πεταλούδες που κάθονται στους κρόκους . Τον Απρίλη ο καιρός γίνεται ζεστότερος και τα τελευταία χιόνια λιώνουν.




Τον Μάιο όλα είναι πανέμορφα στο δάσος. Η μαμά αρκούδα πηγαίνει τα μικρά της στο ποτάμι. Εκεί τα μικρά βλέπουν για πρώτη φορά τους , κάστορες, βίδρες, βατράχια και ένα σωρό πλάσματα του νερού. Οι ζέστες του Ιουνίου βρίσκουν την αρκούδα και τα μικρά της να έχουν παχύνει αρκετά. Μπορούν πλέον να διαλέγουν ανάμεσα σε πολλά είδη τροφών.





Οι αρκούδες τρελαίνονται για μέλι. Τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου έχουν ωριμάσει όλα τα φρούτα του δάσους. Τα φραγκοστάφυλλα, αγριοφράουλες, βατόμουρα, μύρτιλα. Η μαμά αρκούδα οδηγεί τα μικρά της σ΄ ένα δέντρο που έχει μια φωλιά άγριων μελισσών. Σηκώνεται στα μπροστινά της πόδια και αρχίζει να ρουφάει το γλυκό μέλι ενώ γύρω της οι μέλισσες πετάνε αλαφιασμένες. Τα μικρά παλεύουν για το ποιό θα φάει περισσότερο από το μέλι που πέφτει στα χόρτα.




Τέλος καλοκαιριού .Μπαίνει ο Σεπτέμβρης και οι αρκούδες κυνηγάνε στο ποτάμι πέστροφες και σολομούς. Στέκονται στα βραχώδη μέρη και την ώρα που τα ψάρια προσπαθούν να υπερνικήσουν τα φυσικά εμπόδια του ποταμού οι αρκούδες τα τσακώνουν. Εκτός απ΄ τις αρκούδες όμως κι άλλα ζώα ψαρεύουν. Είναι οι βίδρες που τρελαίνονται για σολομούς.
 

Οκτώβριος: Ο καιρός αρχίζει να κρυώνει. Ωστόσο η μαμά αρκούδα και τα μικρά της έχουν βάλει αρκετά κιλά . Συχνά και ενώ το στομάχι τους έχει γεμίσει με λογής λογής τροφές, όπως βελανίδια, κουκουνάρια και αγριόμηλα η μαμά αρκούδα δείχνει στα μικρά της πως να ανακαλύπτουν μερικές λιχουδιές. Αναποδογυρίζει πέτρες και βρίσκει μυρμήγκια τα οποία τρώει με πολλή όρεξη.



Τέλη Νοεμβρίου και ο καιρός πλέον δεν αστειεύεται. Το κρύο έχει δυναμώσει και η βροχή έχει μουσκέψει την αρκούδα και τα μικρά της. Τα τελευταία αποδημητικά πουλιά φεύγουν για πιο ζεστά μέρη. Η αρκούδα αρχίζει να φτιάχνει τη φωλιά της. Φροντίζει να είναι καλά προφυλαγμένη. Έπειτα την στρώνει με λογής λογής ξερά κλαδιά.



Αρχές Δεκέμβρη. Έξω το δάσος έχει ντυθεί με ένα απαλό στρώμα χιονιού. Μέσα στη φωλιά όμως επικρατεί ησυχία και ζεστασιά. Τα αρκουδάκια έχουν κουρνιάσει στα πλευρά της μαμάς τους. Είναι πολύ ευχάριστος ο ύπνος που θα διαρκέσει τρεις μήνες. Θα μείνουν με τη μαμά τους άλλη μια χρονιά και μετά θα την αποχωριστούν. Ως τότε όμως είναι πολύς καιρός...

Copyright © 2012 Sofia Plakia. All rights reserved