Η καφέ αρκούδα
Κεντρική
Τροφή
Αναπαραγωγή
Ημερολόγιο
Βιότοποι
Κίνδυνοι
Προστασία
Οργανώσεις
Διασκέδαση ! ! !
Σχετικά..

Πού ζει η καφέ αρκούδα;


Η καφέ αρκούδα ζει στην Ευρώπη, στην Ασία, την Βόρεια Αμερική και τα όρη της βόρειας Αφρικής.

Όσον αφορά την Ελλάδα, παλαιότερα, η καφέ αρκούδα ζούσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ σήμερα απαντάται στους κύριους ορεινούς όγκους της βόρειας και κεντρικής Πίνδου και της δυτικής Ροδόπης.


Πάμε να εξερευνήσουμε το βιότοπο της καφέ αρκούδας!!!


Ο νομός Γρεβενών, ο οποίος είναι από τους πιο ορεινούς νομούς της πατρίδας μας όπου βρίσκει καταφύγιο η καφέ αρκούδα, χαρακτηρίζεται από τα τρεχούμενα νερά και τη σπάνια φύση. Ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια-Κάλντα αποτελεί το βασικό και μεγαλύτερο κόσμημά του. Τα πέτρινα γεφύρια του εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους και διδάσκουν το σεβασμό στο περιβάλλον.

Βάλια-Κάλντα στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει «ζεστή κοιλάδα». Πρόκειται για έναν οικολογικό παράδεισο στη γειτονιά της Πίνδου, στα Γρεβενά, όπου η αμόλυντη φύση φαντάζει παντοδύναμη και οι άνθρωποι δείχνουν να σέβονται την άγρια φύση και τις καφέ αρκούδες.

Η αρκούδα διασχίζοντας το νομό θα μας ταξιδέψει μέσα από τις τέσσερις εποχές, στα Μαστοροχώρια, τον Ποταμό Βενέτικο, τη Βάλια Κάλντα, τον Όρλιακα, το Σμόλικα και τη Βασιλίτσα. Αυτά τα μέρη τα προτιμά η καφέ αρκούδα γιατί διαθέτουν μικτά δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων που βρίσκονται στην υψομετρική ζώνη μεταξύ 900 και 1700 μέτρων, καθώς και καλλιέργειες και οπωρώνες. Οι περιοχές αυτές έχουν δηλαδή, μεγάλη διατροφική αξία για την καφέ αρκούδα.

 
View Larger Map

Copyright © 2012 Sofia Plakia. All rights reserved