Η καφέ αρκούδα
Κεντρική
Τροφή
Αναπαραγωγή
Ημερολόγιο
Βιότοποι
Κίνδυνοι
Προστασία
Οργανώσεις
Διασκέδαση ! ! !
Σχετικά..

Ας μιλήσουμε για την καφέ αρκούδα...  

Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε για αυτήν!


Η καφέ αρκούδα ανήκει στην οικογένεια των θηλαστικών ζώων. Αποτελεί το μεγαλύτερο θηλαστικό της ξηράς στην Ευρώπη.

Έχει 40-42 δόντια. Τα πόδια της έχουν πέντε δάχτυλα με καμπυλωτά νύχια.


 

Η μικρή της ουρά χάνεται μέσα στη γούνα της. Δεν βλέπει πολύ καλά σε απόσταση πάνω από τα 80 μ. Αντίθετα η ακοή και η όσφρησή της είναι πολύ ανεπτυγμένες.

Όταν βαδίζει πατάει σε ολόκληρο το πέλμα της. Μπορεί να στηρίζεται και να βαδίζει με τα πισινά της πόδια. Με τα μπροστινά σφίγγει τον εχθρό ή αγκαλιάζει τη λεία της. Έχει μυτερά νύχια, για να σκάβει το χώμα και να αμύνεται. Μπορεί να σκαρφαλώνει εύκολα στα δέντρα και στους γκρεμούς.

 

Αν και μεγάλη είναι ευέλικτη και γρήγορη, αφού μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 40-50 χλμ. την ώρα αν εξαγριωθεί ή αισθανθεί κίνδυνο.

Η αρκούδα είναι ζώο μονήρες (μοναχικό) και κινείται κυρίως το ξημέρωμα, το σούρουπο και το βράδυ. Οι ώρες αυτές της ημέρας, της παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια εφ' όσον δεν συμπίπτουν με τις ώρες της ανθρώπινης δραστηριότητας. Επίσης, το λιγοστό φως την κάνει να περνάει απαρατήρητη.

Η θηλυκή καφέ αρκούδα έχει βάρος από 60-120 κ. Η αρσενική από 110-250 κ. Το βάρος που έχει εξαρτάται από την εποχή. Μεγαλύτερο βάρος έχει το φθινόπωρο πριν το χειμέριο ύπνο του και λιγότερο την άνοιξη όταν ξυπνάει από αυτόν. Η διάρκεια ζωής της είναι 20-25 έτη. Μια ενήλικη αρκούδα μπορεί να φτάσει τα1,10 μ. ύψος, ενώ σε μήκος 1,70-2,20 μ.
 

Copyright © 2012 Sofia Plakia. All rights reserved